dimarts, 27 de maig de 2014

Mini burguers vegetals



Poc vi, pa de casa, no gaire carn, peix i verdura i llegum, abundant








Aquest mes la proposta de Memòries d'una cuinera són les tapes. Això em va fer adonar que en aquest blog gairebé no hi ha tapes, si traiem alguna proposta feta com aperitiu per Nadal. La primera tapa que em ve sempre al cap són les patates braves: no hi ha res com unes braves ben fetes. No obstant, diverses circumstàncies m'han fet decantar per una proposta més sana: entenem per circumstància, en aquest cas, una exuberant urticària primaveral que m'ha allunyat, per prescripció mèdica, d'aliments com la xocolata, el cafè, el peix blau, el marisc, els plàtans, els fruits secs i l'alcohol - si bé aquest darrer tampoc el trobo a faltar, perquè gairebé no en prenc. Ja posats, vaig pensar en aprofitar i fer una dieta de depuració, disminuint els productes de procedència animal i augmentant el consum de fruites, verdures i llegums. Aquestes hamburgueses vegetals són realment saboroses. La recepta és del llibre Cuida tu salud de Thermomix i conté soja, un aliment ric en proteïnes i greixos omega-6 i omega-3. Com a tapa, l'hem servida damunt d'una rodanxa d'albergínia arrebossada i l'hem decorat amb uns xampinyons i tomata. I, com amb aquestes quantitats en surten força, n'hem congelat una part per menjar-nos-les més endavant. Només cal fregir-les en oli ben calent i queden com el primer dia.








Per unes 30 mini hamburgueses:

2 grans d'all

Una pastanaga gran tallada a trossos

50 grams d'oli d'oliva verge extra

200 grams de xampinyons

2 cullerades de julivert sec

50 grams de pipes de gira-sol

50 grams de sèsam torrat

70 grams de soja texturitzada fina

Una cullerada de cafè de sal

250 grams d'aigua

2 ous

200 grams de pa ratllat aproximadament


Per arrebossar:

Pa ratllat

Sèsam torrat

Llavors de rosella

O qualsevol altre arrebossat que ens agradi


Per la base i guarnició:

Dues albergínies

200 grams de xampinyons laminats

Dos grans d'all

Una cullerada de julivert picat

Tomates cirera

Oli d'oliva verge extra









Piquem ben fi amb la picadora l'all i la pastanaga. Reservem. 

Piquem ben fins els xampinyons amb la soja. Reservem.

En una cassola amb oli hi posem l'all, la pastanaga, els xampinyons, la soja, el julivert, les pipes de gira-sol, els sèsam i la sal. Deixem coure un parell de minuts.

Incorporem l'aigua i deixem coure uns cinc minuts. Retirem del foc i deixem refredar prou per evitar que els ous que hi afegirem quallin.

Un cop la mescla s'hagi refredat prou, hi afegim els ous i el pa ratllat. Remenem i barregem bé. Deixem reposar uns minuts.

Mentrestant, escorrem i assequem les albergínies, les arrebossem amb farina i les fregim en oli abundant. Les deixem un parell de minuts damunt de paper de cuina perquè absorbeixin el greix sobrant.

Posem la resta de xampinyons laminats en un recipient apte per al microones amb l'all picat i el julivert. Salem i reguem amb un raig d'oli. Tapem i deixem coure 4 minuts a 900 W. Reservem.

Agafem porcions de la mescla (una cullerada per les mini hamburgueses) els donem forma amb les mans i les arrebossem amb el sèsam, la farina o les llavors de rosella o amb l'arrebossat que més ens agradi.

Fregim en oli ben calent pels dos costats. Un cop fregides, deixem un parell de minuts damunt de paper absorbent perquè escorrin l'oli sobrant.

Per muntar la tapa, posem a la base una rodanxa d'albergínia. Al damunt hi col·loquem una mini-hamburguesa. En una broqueta,  hi insertem mitja tomata cirera i dos o tres xampinyons. Clavem la broqueta a l'hamburguesa i reguem amb un fil d'oli d'oliva.









Preparació amb Thermomix:

Tallem les albergínies en rodanxes d'un centímetre de gruix i les deixem en aigua salada per treure'ls la fortor.

Posem al vas de la Thermomix l'all i la pastanaga i piquem 5 segons, velocitat 5. Abaixem les restes de les parets del vas. 

Incorporem l'oli i hi afegim 200 grams dels xampinyons laminats, el julivert, les pipes de gira-sol, el sèsam, la soja i la sal. Programem 1 minut, 100 graus, velocitat 2 1/2.

A continuació, aboquem l'aigua i programem 5 minuts, 100 graus, velocitat1. Passem aquesta mescla a un bol gran i deixem refredar una estona.

Quan la mescla s'hagi refredat prou per evitar que els ous quallin, hi incorporem els ous i el pa ratllat. Remenem i barregem bé. Deixem reposar un mínim de cinc minuts.

Mentrestant, escorrem i assequem les albergínies, les arrebossem amb farina i les fregim en oli abundant. Les deixem un parell de minuts damunt de paper de cuina perquè absorbeixin el greix sobrant.

Posem la resta de xampinyons laminats en un recipient apte per al microones amb l'all picat i el julivert. Salem i reguem amb un raig d'oli. Tapem i deixem coure 4 minuts a 900 W. Reservem.

Agafem porcions de la mescla (una cullerada rasa per les mini-hamburgueses) els donem forma amb les mans i les arrebossem amb el sèsam, la farina o les llavors de rosella o amb l'arrebossat que més ens agradi.

Fregim en oli ben calent pels dos costats. Un cop fregides, deixem un parell de minuts damunt de paper absorbent perquè escorrin l'oli sobrant.


Per muntar la tapa, posem a la base una rodanxa d'albergínia. Al damunt hi col·loquem una mini-hamburguesa. En una broqueta,  hi insertem mitja tomata cirera i dos o tres xampinyons. Clavem la broqueta a l'hamburguesa i reguem amb un fil d'oli d'oliva.




24 comentaris:

  1. M'encanta aquesta proposta de tapa sana, i a més tinc moltes ganes de provar la soja texturitzada! així que una altra recepta que m'apunto, això és un no parar ;). Que et milloris, un petonàs!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Eva, a veure si t'agrada! Petons.

      Elimina
  2. Me encantan cómo te han quedado estas hamburguesas mini, y encima de buena pinta están sanas sanas jajaja porque todo lo que llevan alimenta un montón además de ser verduras :)) Me ha encantado tu propuesta ;) Y que te mejores Chus! Un besote

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estas las he hecho en versión mini, pero también las hago más grandes y, con una ensalada y una fruta, son una comida o cena completas. Y muy buenas. Besos.

      Elimina
  3. òndia, Chus! Quines tapes més boniques que ens ensenyes. A més, originals i segur que molt sanes! Les braves, tens raó, són una estrella de tapa, però aquestes hamburgueses encara tempten més, per la cosa de la novetat!! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tenen un punt cruixent molt interessant. Petons.

      Elimina
  4. Quina salivera m'ha agafat amb aquestes mini burguers!! Ara feia temps que no em podía dedicar al blog...he estat molt liada :( però hi torno amb moltes ganes i m'hauré de posar al dia de tot el que has publicat...que té una pintaaa! Molts petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs vinga, Núria, que ja et trobàvem a faltar! Un petonàs.

      Elimina
  5. Aquests de la TMX a vegades sorprenen... avui ho han fet.
    Magnífica proposat.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, tenen receptes ben interessants, jo compro la revista cada mes I sempre n'acabo provant unes quantes. Petons.

      Elimina
  6. Ala! Quina tapa! Jo en vull!!! T'ha quedat maca, maca, maca! si me les poses davant no deixo ni una! jejeje Una abraçada guapíssima, i que et milloris d'aquesta urticaria, espero que no et piqui molt...

    http://lesreceptesquemagraden.blogspot.com.es/

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Pilar, per sort ja va de baixa, però què n'ha estat, d'empipadora! Petons.

      Elimina
  7. Noia, em sap molt greu això de la teva pell....però veig que això t'ha aguditzat la imaginació! Quina tapa més espectacular, deliciosa i original! I, a més, sana...no es pot demanar res més! Petons i a millorar-se!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Mònica, tu també cuida aquesta esquena! Petons.

      Elimina
  8. Què bo!! Aquest tipus de receptes són les que m'encanten!!! Jo m'ho apunto per fer-les, encara que només sigui per a mi :)
    petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs les pots congelar, si només en fas per tu. Les fregeixes directament en oli ben calent I a taula. Súper bones. Petons.

      Elimina
  9. No sé què ha passat que se m'ha esborrat el comentari que t'havia fet. Et deia que t'han quedat de restaurant de primera categoria i que les fotos molt maques també.

    *Pilar*

    ResponElimina
  10. De fet i han preparacions com la teva que no tenen res que envejar a la carn y derivats i la teva proposta n'es una.
    M'agrada la rodanxeta d'albergínia a sota, i també la dita del principi; quan certa es i que be aniríem si li fessim cas.
    Una forta abraçada CHUS :))).

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant, amb un burguer com aquest tens molta proteïna vegetal gràcies a la soja. Ja ho deia la gent d'abans, per això em va agradar la dita. Petons.

      Elimina
  11. ostres Chus, quines tapes més xules, m'han encantat. Moltíssimes gràcies per participar al Memòries. petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Com sempre, un plaer, Judit. Petons I fins el mes vinent.

      Elimina
  12. Aquestes hamburgueses m'han semblat espectaculars!! Jo que cada vegada menjo menys carn, no per prescripció mèdica si no per conviccions pròpies... Probaré de fer-les segur!! Gràcies per compartir la recepta.
    Una abraçada,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si les fas amb la mida d'una hamburgues normal, amb una amanida al costat tens un plat deliciós I saníssim. Avui així ho he fet. Petons.

      Elimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.