dilluns, 14 d’octubre de 2013

Coca de sucre per princeses i prínceps



Coca i coqueta, tot surt de la pasteradeta










Dissabte vam celebrar que la Vica feia tretze anys. A casa, com ens agrada a nosaltres. Amb una colla de cosins de totes edats corrent amunt i avall, com també fèiem nosaltres a les nostres festes d'aniversari de petits. He de reconèixer que no m'agradaven gens les celebracions comunes d'aniversari que s'organitzaven quan els meus fills encara anaven a l'escola: en una sola trobada per trimestre, tots els nens i nenes que feien anys en aquell període compartien la mateixa festa, on hi eren convidats tota la resta de la classe. Al meu parer, eren celebracions impersonals, on hi havia nens celebrant un aniversari que encara no havien fet i altres que havien fet els anys feia més d'un mes i no entenien perquè ara tornaven a recordar-ho. 

Els aniversaris també són educatius: el nen o nena ha de triar quins amics convida (a casa no hi cap tota la classe), de manera que ha de fer una tasca de selecció. Els nens i nenes triats estableixen un lligam especial amb el seu amfitrió: són el grupet d'amics "més amics". Els que no són cridats a la festa, han d'assumir aquesta petita frustració però entenent que altres nens els convidaran en properes celebracions. I s'estableixen unes primeres normes socials: si tu em convides, jo també et convidaré. Cada nen o nena es converteix per una tarda en el rei o la reina del grup: obre la seva casa als amics, els presenta la seva família, la seva mascota, comparteix els secrets de la seva habitació, les seves joguines. És el protagonista, ell sol, el centre del món. A qui no li agrada sentir-se així per un dia?


Doncs amb la festa a casa, el nostre menú típic és la xocolata desfeta amb coca de sucre, tot fet a casa. La recepta d'aquesta coca me la va passar la Teresa, la meva presentadora de Thermomix. És una recepta que dóna molt de joc, tant per prendre amb xocolata desfeta com per esmorzars i berenars. Quan en fem, la que no ens mengem la congelem ja tallada a trossos, en una bossa i ben plana al congelador. Al matí, la traiem del congelador i, o bé la deixem damunt del radiador embolicada amb paper de cuina o, també embolicada, la descongelem 15-20 segons al microones i ens la cruspim amb un bon cafè amb llet. Ah! Se m'oblidava: és un recurs ideal per portar un detall saludable a l'escola els dies de celebració de l'aniversari dels nostre fills. I molt més econòmic que si l'hem de comprar al forn de pa.







Per una coca de la mida d'una safata per al forn, necessitarem:

120 grams de llet
80 grams d'infusió d'anís en gra
75 grams de sucre
120 grams d'oli d'oliva
40 grams de llevat fresc
4 ous
Un pessic de sal
650 grams de farina de força
Sucre per empolvorar

Comencem posant la llet, el sucre, la infusió d'anís i l'oli al vas de la Thermomix i programem 2 minuts, 37 graus, velocitat 2.

A continuació, hi afegim els ous i el llevat i barregem 5 segons, velocitat 4.

Incorporem la meitat de la farina i tornem a barrejar 15 segons, velocitat 6.

Acabem d'abocar la resta de farina i la sal i amassem 3 minuts, vas tancat, velocitat espiga.










Deixem reposar aquesta massa dins del vas, tapat amb un drap, fins que sobresurti pel bocal (uns 30 minuts).

Cobrim una safata amb paper de forn i hi aboquem la massa. Amb les mans sucades d'oli, anem donant forma a la coca. Empolvorem amb sucre i deixem que la coca torni a pujar en un lloc resguardat del fred i de corrents d'aire (mínim 45 minuts).

Escalfem el forn a 250 graus.

Quan la massa hagi pujat, tornem a empolvorar amb sucre i introduïm al forn. Fem una cocció ràpida, d'uns 7 minuts, per aconseguir que quedi ben tendra.

Traiem del forn, retirem amb compte la safata i el paper de forn i deixem refredar damunt d'una reixeta.






20 comentaris:

  1. Que què en penso? ara mateix me'n menjaria un bon tros! t'ha quedat genial i molt esponjosa, un toc dolç per la celebració d'aniversari de la Vica, felicitats!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, en vam fer dues i ens en va sobrar una miqueta per l'esmorzar de l'endemà. Això sí, l'esmorzar sense xocolata desfeta, que ja ens vam passar el dia abans. Petons.

      Elimina
  2. Ja està copiada!!!! MMMMmmmmm....què bona ha de ser!!! Amb lo que a mi m'agraden aquestes coques!!!!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Prova-la, és una recepta fantàstica per la Thermomix, molt ràpida de preparar i amb molt bons resultats. Petons.

      Elimina
  3. Però que bona, Chus! Felicitats per la Vica. Aquestes coques són de "doma'n, doma'n", no puc parar!! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó, acabada de fer és tan tendra! Te'n menjaries un bocí rere l'altre. Petons.

      Elimina
  4. Felicitats a la Vica!! T'ha quedat molt esponjosa aquesta coca...quina gana fa venir ara... Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Núria. Si pogués, te'n guardaria un bocinet. Petons.

      Elimina
  5. Jo també sóc de les que li agrada celebrar els aniversaris com vosaltres, de fet, com la Júlia va nèixer el 30 de desembre i sempre estem de festes ja ho fem de convidar a uns quants amiguets i als cosins (a casa tampoc no hi cabem gaires). Molt xula aquesta coca!! Petonàs

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs ja tens el berenar solucionat: prova a fer una coca d'aquestes i xocolata. Ja em diràs com t'ha anat. Petons.

      Elimina
  6. Això de les festes d'aniversari és un maldecap!
    La coca es veu molt i molt esponjosa i tot el que es pugui fer casolà és mil vegades més bo.
    Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí que és un maldecap, ja ho pots dir. Però també són estones divertides i deixen molt bons records. Petons.

      Elimina
  7. Quina passada de coca...la faig per la pròxima xocolatada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja veuràs com repetiràs, és molt bona. Petons.

      Elimina
  8. A les meues filles també els hi passa el mateix al cole...cumples de 7 nens i mai cauen el dia del seu anniversarim però bé, desprès a casa sempre fem una festeta...
    No saps com m'agraden a mi les coques de llevat fetes a casa (bé, sí que ho has vist) i amb el teu permís jo també m'enduré aquesta per a provar-la! Té una pinta deliciosa. Una abraçada, Marta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja he vist les coques i fogasses que fas a casa, quina pinta tenen! Espero que aquesta t'agradi. Petons.

      Elimina
  9. Y QUE PER MOLTS ANYS, LA VICA EN PUGUI COMPLIR MOLTS MÉS!!!
    Y parlan de la COCA... suposo que a mi que soc una REINA, m'en tocarán dos trossos, jaja.
    PETONS XATA, i felicitats per la part que et toca!!! :)))

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tota la coca que vulguis, Conxita, aquí tens casa teva. Petons.

      Elimina
  10. Una coca tradicional i entranyable! Amb xocolata desfeta deliciosa! Petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant que era bona, sucada a la xocolata. Només et dic que a la nit ja no vaig sopar...... Petons.

      Elimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.