divendres, 4 d’octubre de 2013

Cóc ràpid de mançana i nous



De pans i de coques, n'hi ha de totes









Aquests dies ja ve de gust preparar masses per esmorzar i/o berenar: magdalenes, cócs, pastissos diversos..... En aquest cas, hem preparat un cóc ràpid al qual hem afegit mançanes i nous. La recepta l'hem adaptat del Corpus del patrimoni culinari català, una autèntica joia que recull receptes catalanes de tota la vida. És un cóc amb molt pocs greixos, de fet només té una cullerada d'oli a més dels greixos dels ous. Ens ha semblat una opció saludable per als nostres esmorzars i berenars. De sabor suau i textura esponjosa, ens ha durat dos dies i, guardat en aquesta safata amb tapa, s'ha mantingut tendre com el primer dia.



Per un motlle de 24 cm de diàmetre necessitarem:

La ratlladura d'un llimó
250 grams de farina
250 grams de sucre
4 ous
40 grams de suc de llimó (el suc del llimó que hem ratllat)
Una cullerada d'oli d'oliva
Un sobre de llevat químic en pols
2 mançanes golden
Un grapat de nous









Escalfem el forn a 180 graus.

Pelem el llimó mirant de no incloure-hi la part blanca. Traiem la humitat posant la pell entre dos fulls de paper absorbent. Dipositem al vas de la Thermomix i triturem 30 segons, velocitat progressiva 5-10.

Posem la papallona al vas i hi incorporem els ous i el sucre. Batem 6 minuts, 37 graus, velocitat 4, fins aconseguir una textura cremosa i homogènia.

A continuació, hi afegim l'oli, el suc de llimó i la meitat de la farina i barregem 5 segons, velocitat 3.









Incorporem la resta de la farina i el llevat i tornem a barrejar 5 segons, velocitat 3. Acabem d'integrar tots els ingredients de la massa amb l'espàtula.

Pelem i ratllem les dues mançanes i les afegim a la massa. Hi incorporem les nous a trossos i barregem per integrar bé aquests ingredients a la massa.

Engreixem un motlle amb mantega i l'enfarinem lleugerament. Hi aboquem la massa i posem al forn uns 30 minuts, o fins que punxem amb una agulla i aquesta surti seca. 

Podem empolvorar el cóc amb sucre abans d'introduir-lo al forn, de manera que s'hi formi una petita crosta en coure's. Altrament, podem empolvorar-lo amb sucre de llustre un cop fet i refredat.








14 comentaris:

  1. Oi tant que és saludable!! M'agrada moltissim!!! El tall és precios!! T'ho asseguro, t'ha quedat super bé!! M'encanta la combinacio de poma i nous! M'en porto un trosset, ok? Petons,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Va quedar molt suau I esponjós, per menjar-ne sense por. Espero que t'agradi. Petons.

      Elimina
  2. Una gran idea incorporar pomes al coc ràpid. A casa en fem però sense fruites...

    ResponElimina
    Respostes
    1. La mançana el fa més melós I l'allarga una mica més. En tornarem a fer. Petons.

      Elimina
  3. Sí, a mi també em venen molt de gust, Chus! Si a la tarda no tinc un trosset d'alguna cosa per sucar, ho trobo a faltar... i les fotos t'ha quedat precioses!!!. Petonets i bon cap de setmana.

    ResponElimina
  4. Quin pastís més bo per a la tardor!! Per cert has posat quants ous als ingredients? No els veig... Petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres, quin lapsus! Són 4 ous. Gràcies, Carmeta. Petons.

      Elimina
  5. Oh sí Chus, què bo!!!! un bon troç per esmorzar amb un cafetó :) Una abraçada

    ResponElimina
  6. On hi hagi un cóc casolà per esmorzar, que se'n surtin tots els pastissos industrials, no? Petons.

    ResponElimina
  7. Respostes
    1. Gràcies, Conxita! La coca va quedar molt bona, la prova és que no va durar gaire, n'haurem de tornar a fer. Petons.

      Elimina
  8. Respostes
    1. I tant, de fet, la recepta original és a la manera tradicional. Segueix el mateix ordre dels ingredients, batent i barrejant a mà. Petons.

      Elimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.