dimecres, 8 de gener del 2014

Galetes de mantega. Recepta de Xavier Barriga



Al forn i al rentador es xerra el bo i millor








Aquestes festes el Pare Noel, que a casa sempre deixa llibres i només llibres, em va dur, entre altres,  Pa de Xavier Barriga. Un llibre amb una selecció de receptes de pa i altres masses llevades que et fan venir ganes de córrer a la cuina i començar a pastar. A més, els Reis es van avançar una mica i van portar una fantàstica Kitchen Aid per facilitar més la feina de pastat i l'elaboració de receptes de rebosteria. La vam estrenar ben aviat, primer per fer un deliciós pa de pessic que ens va proposar la Marina del Tapa't de tapes i que aviat publicaré, i després van arribar aquestes galetes de mantega. En dues versions: només amb mantega i amb mantega i xocolata. Cruixents, deixen a la boca el perfum de la mantega en acabar-les. I si és les de xocolata, tastar-les és una experiència similar a l'èxtasi místic.








Per unes 60 galetes:

150 grams de mantega pomada
150 grams de sucre de llustre
Un ou
325 grams de farina de rebosteria
80 ml de llet
Un pessic de sal

A més:

Un ou per pinzellar-les
Sucre de llustre per empolsinar

Per la versió de xocolata:

150 grams de mantega pomada
150 grams de sucre de llustre
Un ou
295 grams de farina de rebosteria
30 grams de cacau en pols (jo vaig utilitzar el cacao Valor)
60 grams de gotes de xocolata (les vaig comprar al Mercadona)
Un pessic de sal

Un ou per pinzellar-les (amb l'ou d'abans em va donar per totes les galetes)
Una barreja de tres cullerades de postres de sucre de llustre i tres de cacau en pols per empolsinar






Barregem la mantega amb el sucre fins que obtinguem una mescla homogènia. Llavors hi afegim l'ou i continuem barrejant. Si no acaba de lligar, no passa res, això s'arreglarà quan incorporem la farina.

Barregem la farina amb la sal i l'afegim a la mescla que estem treballant. Treballem fins aconseguir una massa homogènia. Tapem amb film transparent i deixem a la nevera. 

A la recepta original, el temps a la nevera és de 25 minuts. Jo vaig trobar que, passat aquest temps, la massa era molt enganxosa i vaig decidir seguir el procediment que vaig explicar amb les anteriors galetes de mantega:

Posem la bola de massa entre dues fulles de paper de forn i amb un corró l'estirem fins aconseguir un gruix d'uns 6 mil·límetres o màxim d'un centímetre. La deixem al congelador uns 25 minuts. 

Escalfem el forn a 180 graus (a la recepta original la temperatura del forn és de 210 graus, massa per al meu forn, que va torrar la primera fornada. Vaig baixar a 180 graus i la cocció va ser correcta)

Traiem la massa, retirem el paper del damunt i anem fent les galetes amb els talladors desitjats. Situem les galetes damunt d'una safata per al forn coberta amb paper de forn. Pinzellem amb l'ou lleugerament batut. Enfornem durant uns 10-12 minuts ( a la recepta original són 20 minuts d'enfornat o fins que les galetes agafin un to lleugerament daurat. En el meu cas, amb 10-12 minuts va ser suficient)

Traiem les galetes del forn i les empolsinem amb el sucre de llustre o la barreja de sucre i cacau. Deixem refredar (jo les vaig passar a una reixeta perquè no es torrés la base de la galeta). Les conservem en un pot hermètic per evitar que s'estovin. 

Posades en una capseta, són una bona idea per regalar o per dur per al cafè quan ens conviden a dinar o a sopar. A casa sempre diem que no es pot anar de convidat amb les mans al cap, és a dir, sense dur cap detall d'agraïment.








16 comentaris:

  1. ep! Quina il·lusió veure la menció al blog, Chus! Moltes gràcies! Ja estic impacient per veure el pa de pessic... de moment, em quedo ben entretinguda amb aquestes galetes tan boniques, tant per la forma com segur que també pel gust. Com que tinc el llibre del Barriga ja no tinc excusa per intentar-ho, també! Petons, guapa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A veure què tal et surt la recepta, jo vaig haver de canviar algunes coses, ja ho has vist. I el pa de pessic, un èxit, ja n'hem fet tres cops! Petons.

      Elimina
  2. Què bones són les galetes de mantega! ara, que no sabria si quedar-me amb aquestes o amb les de xocolata... quin vici!! i com a regal és un detallàs! Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si t'agrada la xocolata, són una passada de bones, amb la pols de cacau pel damunt. De vici. Petons.

      Elimina
  3. Ostres felicitats per les galetes i per la KA i el llibre d'en Barriga. Jo tinc el de brioixeria i també és genial! Pel que fa la KA, ella i la panificadora són les reines de la meva cuina!!! Segur que de la teva també! Per cert, aquesta caixetes en les que les vas envasar, em semblen genials!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Les vaig comprar online a Maria Lunarillos, estan molt bé per fer detallets, no ? Amb la KA i la TMX més la cafetera, la cuina s'està quedant petita! Petonets.

      Elimina
  4. Estas galletas han quedado súper tentadora. Ideales para regalar y compartir. Me han gustado mucho.
    ¡Saludos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Son deliciosas con el café, cuesta trabajo comer sólo una. Saludos.

      Elimina
  5. OOOOhhh!!! Quins regalassos!!!! Llibre, KA....molt bé!!!!
    Aquestes galetes i la seva presentació són espectaculars!!!!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Uns Reis molt generosos, I tant! Dels regals han sortit les galetes, I van quedar boníssimes. Petons.

      Elimina
  6. Que deliciosa galletas son una pasada quien se aguanta sin probar .

    Ricoooo!!! besitos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si las pruebas son un peligro: no puedes parar. Besos.

      Elimina
  7. Una pinta estupenda estas galletas y que mejor manera de estrenar libro y la kitchen aid!!! que bien te habrás portado este año!!! Yo llevo años pidiéndola pero me parece que soy muy malota durante todo el año y no hay manera... habrá que hacer bondad este a ver si las navidades que viene se estiran...
    Besotes

    ResponElimina
    Respostes
    1. Habrà que insistir más, Vivi, a veces los Reyes se hacen un poco el sordo, no? Besos.

      Elimina
  8. Mira que en sou d'artesana... i que bufones i bones es veuen aquestes galetas.
    Sort que no hem tens a la vora de la caixa, perque si es comença i no es pot parar.....
    Petonets maca :)))

    ResponElimina
    Respostes
    1. A L'Hora del cafè em dic: només dues i prou. I sempre m'acabo menjant més. Són un petit vici. Bon cap de setmana.

      Elimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.