dijous, 2 de gener de 2014

Tapenada


Qui esporga l'olivera pel gener, l'esporga per res







Aquesta és una de les cremes que vam preparar per fer els canapès de cap d'any. La tapenada o tapenade és una crema o pasta d'olives que inclou altres ingredients com anxoves, all, tonyina, oli i tàperes. De fet, la paraula tapenade ve del terme occità tapena, que vol dir tàpera. Es pot menjar untada al pa i també pot servir d'acompanyament per carns i verdures. També es pot dissoldre en una mica d'oli d'oliva i utilitzar-la com una salsa per la pasta. Es pot conservar a la nevera cobrint-la amb oli d'oliva, tot i que a nosaltres un pot no ens dura més de tres o quatre dies. Proveu-la simplement com veieu a les fotografies: amb una mica de tomata pel damunt. Un esmorzar o un berenar deliciós i sa.







Per uns 400 grams de tapenade, adaptada de  la recepta del llibre Imprescindible de Thermomix:

300 grams d'olives negres de bona qualitat, pesades sense pinyol

25 grams de filets d'anxova en oli d'oliva (una llauna petita, amb 6 filets)

45 grams de tonyina en oli d'oliva, que haurem escorregut (una llauna petita)

3 grans d'all

Una cullerada de cafè de timó

Una cullerada de tàperes

Un polsim de pebre negre mòlt

15 grams d'oli d'oliva.






A la manera tradicional:

Aixafem tots els ingredients, llevat de l'oli, amb la mà de morter. Després hi afegim l'oli a fil per lligar-lo a la pasta. Guardem en un pot de vidre ben tapat i cobert amb una capa fina d'oli d'oliva.






Amb Thermomix: 

Posem tots els ingredients al vas, llevat de l'oli,  i triturem 2 minuts, velocitat progressiva 5-8.

Abaixem les restes que hagin quedat a les parets del vas i tornem a triturar un minut més a la mateixa velocitat.

Abaixem de nou les restes de les parets i programem velocitat 4 sense temps. Aboquem l'oli a la tapa, amb el cubilet posat, i deixem que caigui a fil dins del vas.

Passem a un recipient de vidre amb tapa i conservem cobert amb una capa fina d'oli d'oliva.





14 comentaris:

  1. Aquesta TAPENADE, está per menjársela!!!
    Quin goig damunt del PA i quines FOTOGRAFIES tan MAQUES!!!!
    Petonets :)))

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Conxita, és una crema molt saborosa, a cada ens agrada molt. Petons.

      Elimina
  2. Els teus canapés em van semblar brutals, però sabent que, a sobre, vas preparar tu els farcits, ja els trobo celestials! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'únic que no preparo és la maionesa, prefereixo utilitzar-ne una de compra, per més seguretat. Petons.

      Elimina
  3. Sempre dic que l'he de fer i no la faig.....la compro feta, del Masroig (Priorat). A veure si m'animo......
    Feliç 2014! Petons,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amb la TMX no costa res i tens una pasta molt bona per sucar al pa per berenar. Bon any i bons Reis, Olga.

      Elimina
  4. Hola, Chus..sembla molt bona aquesta recepta..
    Bon any!

    ResponElimina
  5. Deliciosa aquesta pasta i molt versàtil!! Petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si comences a sucar-ne al pa, no pots parar! Petonets.

      Elimina
  6. Tan fàcil que sembla... i jo sempre la compro feta!! ains... petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Prova-la i segur que la fas sempre a casa, no costa res i és molt saborosa. Petonets.

      Elimina
  7. Qué delicia de receta!! Ya me he puesto al día de nuevo después de las navidades!! Esta tapenade me encanta, porque todos los ingredientes que has incorporando están riquísimos, las olivitas negra, las anchoas mmmm y con el pan así tostadito y los cherry que has puesto jajaja! Recetón te has marcado Chus!!
    Besos y feliz año =)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Nieves, feliz año! Espero que hayas tenido unas buenas vacaciones. Besos.

      Elimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.