dissabte, 22 de juny del 2013

Coca de Sant Joan amb taronja, xocolata i pinyons



De Sant Joan a Sant Miquel, mesos tres, i de Sant Miquel a Nadal, altre tant









Interessant aquesta dita. Les festes populars van lligades al calendari i el curs de les estacions. Sant Joan marca el solstici d'estiu, que va quedar fixat el 21 de juny amb la reforma gregoriana del calendari; Sant Miquel marca els voltants de l'equinocci de tardor. I Nadal el solstici d'hivern. En una època en què vivim poc atents al que passa al cel, val la pena recordar les festes i tradicions que ens fan recordar la importància dels fenòmens astronòmics en les nostres vides . I el domini del sol i de la llum el recordem amb les fogueres, les revetlles i els seus fanalets.... Temps de revetlla, temps de coques.


La nostra coca és de taronja confitada, xocolata i pinyons. Per aromatitzar, hem canviat l'anís per Grand Marnier, que hi va molt bé amb la taronja i la xocolata. L'hem feta amb una recepta de Thermomix. Aquesta l'hem feta de prova, per tastar-la per esmorzar. Si sortia bé, en faríem una altra per la revetlla de demà. Doncs per unanimitat, demà en tornarem a fer una altra, perquè la d'avui no arribarà a la nit.








Per una coca gran (de la mida d'una safata de forn) necessitarem:

100 grams de sucre
La pell d'una taronja gran (sense part blanca)
2 ous
65 grams d'oli d'oliva
30 grams de Grand Marnier
50 grams de llevat fresc
460 grams de farina
120 grams de llet
Rodanxes de taronja confitada
50 grams de perletes de xocolata
50 grams de pinyons
Llet per pinzellar
Sucre per empolvorar





























Posem el sucre al vas i el  triturem 30 segons, velocitat progressiva 5-10. Hi afegim la pell de la taronja i tornem a triturar 30 segons, velocitat 5-10. Amb l'espàtula, abaixem les restes de les parets del vas.

A continuació, incorporem els ous, l'oli, la llet, el llevat i el licor i barregem 4 segons, velocitat 3. Llavors programem 2 minuts, 37 graus, velocitat 2.

Afegim la farina i barregem 4 segons a velocitat 6. A continuació, amassem 2 minuts, vas tancat, velocitat espiga. Tapem la Thermomix amb un drap i deixem reposar uns 45 minuts, o fins que veiem que la massa surt pel bocal.









Estenem aquesta massa damunt d'una safata per al forn amb paper sulfuritzat. Treballarem millor la massa si ens untem les mans amb una mica d'oli. Pinzellem la coca amb llet i empolvorem amb sucre. Decorem amb la taronja, la xocolata i els pinyons. Deixem reposar de nou, en un lloc sense corrents d'aire, uns altres 45 minuts o fins que la coca dobli el seu volum.

Mentre puja la coca, escalfem el forn a 180 graus amb un recipient amb aigua a l'interior.

Abans d'enfornar la coca, tornem a empolvorar lleugerament amb sucre. Introduïm al forn durant uns 12-15 minuts o fins que veiem la superfície daurada. Traiem del forn, retirem de la safata calenta i deixem refredar damunt d'una reixeta. Bona revetlla.








8 comentaris:

  1. N'estic totalment segura de que aquesta COCA no arrivará al vespre, perque aiss quin bon aspecte que te.
    MIL GRACIES AMIGA, per les explicacions, per ajudar a compendre i per enllaminirnos el cor.
    BONA TARDE I BON ESTIU :)))
    Conxita

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies, Conxita. Bona revetlla I bon estiu!

    ResponElimina
  3. Què bones son les coques!!! I aquesta us a quedat de fàbula. Xocolata i taronja, dos companys que lliguen molt be. Petons i bona revetlla.

    ResponElimina
  4. Bona revetlla I feliç entrada d'estiu!

    ResponElimina
  5. Que bona amb la combinació de xocolata i taronja!!! Amb una coca així segur que vau tenir un final de revetlla boníssim!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs la vam acabar! Avui toca menjar poqueta cosa, que ahir ens vam passar.... però vam tenir una revetlla molt agradable, una mica fresca, però.

      Elimina
  6. Anyoro molt la coca de Sant Joan pero dir-li als pares que em guardin una miqueta i me la portin a l'agost no crec que sigui una bona ideia. Aquest any he vist moltes receptes, i la teva m'agrada molt. A veure si en faig una, encara que ja hagi pasat el dia.
    petons

    ResponElimina
  7. I tant! No cal esperar al Sant Joan vinent per menjar coca, nosaltres ens en vam cruspir una sencera el dia anterior a la revetlla per esmorzar I berenar. I l'endemà en vam fer una altra.

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.