dilluns, 9 de juny de 2014

Clafotís de cireres



Quan les cireres es poden menjar, jo dic Confiteor Deo









Que vol dir jo confesso a Déu i que, en aquesta dita, fa referència a la golafreria que ens envaeix davant d'un cistell de cireres. No podíem deixar passar el temps de les cireres sense fer aquesta tarta d'origen occità que utilitza com a ingredient estrella aquesta fruita. El terme deriva del verb occità clafir, que significa omplir atapeïdament, ben bé com es troben les cireres en aquesta tarta.
Després de mirar diverses receptes per la xarxa, em vaig decidir per la del Nandu Jubany, que vaig trobar al blog Cuines de tv3 i a la qual vaig fer alguns canvis: vaig utilitzar farina integral d'espelta, sucre mascavo i, enlloc de formatge crema, un iogurt natural (era diumenge i no tenia formatge a casa). El resultat va ser una tarta suau, amb una consistència semblant a una quiche i el sabor dolç de la cirera cuita. Unes postres de diumenge que van agradar a tothom.









Per un motlle de 23 cm. de diàmetre:

500 grams de cireres madures

3 ous

100 grams de sucre  mascavo (a la recepta original, sucre blanc)

10 grams de sucre vainillat

Un iogurt (a la recepta original, 90 grams de formatge crema)

75 grams de farina integral d'espelta (a la recepta original, farina normal)

50 grams de farina d'ametlla

270 ml. de llet sencera (300 ml. a la recepta original)

30 grams de mantega fosa










Escalfem el forn a 180 graus.

Traiem els pinyols de les cireres, que han de quedar senceres. Reservem.

Batem els ous amb el sucre fins que la mescla blanquegi i pugi. Hi afegim el iogurt i continuem batent fins que quedi ben integrat.

Incorporem la llet i la mantega fosa (no ha d'estar calenta).

Finalment, hi afegim la farina tamisada, la farina d'ametlla i un pessic de sal. Integrem bé tots els ingredients a la massa.

Escampem les cireres pel motlle, prèviament greixat amb una mica de mantega (jo no l'he greixat, perquè utilitzo un motlle amb base de porcellana i anell de silicona de la marca LeKué on no s'hi empega res).

Aboquem pel damunt la massa, repartint-la bé i mirant que les cireres quedin distribuïdes de manera uniforme.

Enfornem uns 35-40 minuts, o fins que punxem amb una agulla i aquesta surti seca.

Deixem reposar uns 20 minuts i traiem l'anell del motlle. Deixem refredar totalment damunt d'una reixeta.










18 comentaris:

  1. El clafouti és un postre deliciós!! però no l'he provat mai amb cireres... n'hauré d'aprofitar la temporada i fer-lo, perquè segur que està per repetir! un petó!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I son unes postres que estan fetes en un moment - bé, si deixem de banda el fet que he tret els pinyols de les cireres. Però la massa es fa ben de pressa. Segur que t'agrada. Petons.

      Elimina
  2. Me encanta el clafoutis de cereza!! Tendré que probar con tu receta porque te ha quedado genial!
    un besazo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Yo he usado yogur en lugar de queso crema y me ha encantado el resultado. Además, es un poco más ligero. Besos.

      Elimina
  3. Clafotís!! fa dies que ensopego amb ells per tot arreu però el teu m'encanta!! aquest cau el pròxim diumenge ;)
    Petonàs

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs ja em contareu què tal us ha sortit. Espero que us agradi. Petons.

      Elimina
  4. Te una pinta fabulosa. El tinc que fer perque mai he menjat el clafoutis.
    petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Prova'l, ja veuràs com en tornes a fer, és deliciós. Petons.

      Elimina
  5. M'encanta el clafoutis y aquest any encara no l'he fet... Aquest teu t'ha quedat espectacular, em fas venir unes ganes... A buscar cireres ara mateix! jejejej Un petó Chus guapa!

    http://lesreceptesquemagraden.blogspot.com.es/

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ara que ja estan millor de preu és el moment de fer-ne, perquè després haurem d'esperar tot un any! Petons.

      Elimina
  6. Tinc una companya de feina que s'ha aficionat molt a fer-ne!!! Entre les dues m'heu fet venir ganes de preparar-ne una!!!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs vinga, abans que no s'acabi la temporada de les cireres. Petons.

      Elimina
  7. Bona recepta..me la copio! jo també tinc moltes cireres recent collides que no ens podem acabar, de tantes que n'hi ha a l'arbre...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una manera més i deliciosa de consumir-les. I en poc temps tens unes postres molt saboroses. Petons.

      Elimina
  8. Saps que amb cireres només faig coca??? Potser que m'animi a fer un clafouttis ja que té una pinta magnífica!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs la coca la tinc pendent de fer, jo. Un dia d'aquests en faig. Petons.

      Elimina
  9. Us pastís genial! I això d'adaptar tan fàcilment la recepta als ingredients que tens a la nevera és cosa ja de mestre pastissera!!! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. O de kamikaze! De vegades, surt bé; d'altres, alguna pífia que altra. Però sempre és divertit i se n'aprèn alguna cosa! Petons.

      Elimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.