diumenge, 27 d’abril de 2014

Coca de iogurt amb anís




Qui bada boca, es queda sense coca











Pels pèls aquest mes arribem a la proposta de Memòries d'una cuinera. Després de la hiperactivitat a què ens va abocar l'elaboració de mones, ens hem pres la setmana amb tranquil·litat, mentre gaudíem dels carrers el dia de Sant Jordi i ens dedicàvem a a menjar verdures i fruites la resta de la setmana, per compensar una mica els excessos de la Pasqua. Aquest diumenge ens hem aixecat aviat i hem preparat aquesta coca de iogurt per esmorzar. Una recepta del Corpus del Patrimoni Culinari Català que hem volgut tastar: aromatitzada amb anís i llimó, ha quedat molt esponjosa i lleugerament humida. i, com encara teníem gra d'ametlla crua que ens havia sobrat de fer les mones, n'hem escampat amb sucre per tota la superfície abans d'enfornar. Tot un esmorzar de diumenge.





Si voleu altres receptes de coca de iogurt, mireu la coca de iogurt segons la recepta de Xavier Barriga. o, en versió cake, aquest cake marbrat.






Per un motlle de 24 cm. de diàmetre:

220 grams de sucre

180 grams de farina (jo de rebosteria)

3 ous

Un iogurt

Un sobre de llevat químic en pols

La ratlladura d'un llimó

Un pessic de sal (no sortia a la recepta original)

Un raig d'anís (jo 20 grams)

Oli (no en dóna la quantitat, jo hi he posat 30 grams d'oli d'oliva suau)

Sucre per empolvorar

Gra d'ametlla crua








Segons la recepta original, cal fer una pasta amb la farina, els ous, el sucre, el llevat, el iogurt i l'oli. Després, s'hi afegeix la pell del llimó i l'anís i es treballa fins aconseguir una pasta homogènia. Llavors es posa al motlle greixat amb oli i es posa al forn prèviament escalfat a 170 graus.

Jo he variat una mica el procediment i he utilitzat un robot amassador (Kitchen Aid):

Espongem els ous amb el sucre amb l'accessori globus, de manera que la mescla augmenti de volum i blanquegi.

Afegim el iogurt i mesclem suaument.

A continuació, hi anem incorporant la farina tamisada amb el llevat químic en dos o tres cops, barrejant suaument després de cada tanda.

Afegim la ralladura de llimó i la sal.

Finalment, incorporem l'anís i l'oli, lentament i barrejant suaument un parell de minuts.

Tapem la mescla amb film transparent i deixem reposar a la nevera uns 30-40 minuts.






Escalfem el forn a 180 graus.

Greixem un motlle amb oli d'oliva i hi aboquem la mescla.

Hi escampem pel damunt gra d'ametlla crua i empolvorem amb sucre.

Enfornem uns 30 minuts o fins que punxem amb una agulla i aquesta surti seca.

Traiem del forn, deixem reposar uns 10 minuts i traiem l'anell del motlle. En el meu cas, la base del motlle és de ceràmica i fa les funcions de plat, per tant no l'he desemmotllat de la base.





19 comentaris:

  1. Boníssima Chus! No cal dir res més.

    Jo sort que quan vaig veure la proposta vaig recuperar una recepta que ja tenia feta, d'altra manera m'hagués passat com a tu heheh
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, jo també he hagut de córrer a última hora, aquest mes hi ha hagut molta feina, amb la Setmana Santa i les mones, no? Petons.

      Elimina
  2. Com m'agrada el gustet del anís en els dolços..
    Es veu tan esponjos y tobet que ha d'estar un plaer fer un mos.
    PETONETS BONICA i BONA SETMANA :)))

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt tou i saborós, si t'agrada l'aroma de l'anís. Un berenar de luxe, Conxita. Bona setmana.

      Elimina
  3. Una coca genial...amb iogurts garrotxins (que són espectacularment bons) i amb detall d'aprofitament....el toc d'anís i llimona genial, i el cruixent per sobre encara més! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, són uns iogurts molt bons aquests, uns dels nostres favorits. I el cruixent, no m'hi puc resistir a no posar una bona capa de sucre i algun fruit sec als pans de pessic, queden tan bons! Petons.

      Elimina
  4. Una participació boníssima! el toc de l'anís i de la llimona m'hi encanten, a les coques! i a més rematat amb aquestes "sobres" d'ametlla encara ha d'estar més bona. Un petó!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'ametlla torradeta amb el sucre li dóna un gustet molt bo a la coca. M'agrada menjar-me-la amb una presa de xocolata però, en aquest cas, amb l'ametlla ja no cal afegir-li res més. Petons.

      Elimina
  5. A mi també m'agrada la combinació de llimona i anís per a la coca de iogurt. El toc d'ametlla picada ha de quedar molt bé. Petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És un coc amb sabor casolà, suposo que l'anís hi té molt a veure, em recorda la rebosteria de les padrines, que sempre tenia aquest regust d'anís. Petons.

      Elimina
  6. Té una pinta tremenda. Aquestes coques són es que més m'agrade, com dolç, per esmorçar al matí.
    petons i bona setmana

    ResponElimina
    Respostes
    1. A nosaltres també ens encanta començar el dia amb un esmorzar casolà com aquest. Jo, que no sóc gaire de prendre llet amb cereals, cada dia esmorzaria una coca així. Petons.

      Elimina
  7. Los bizcochos caseros están exquisitos Chus! Y este de yogur se ve de lo más esponjoso, y con ese toque de limón ya sin palabras. Yo también quería participar este mes, pero al final, como siempre, me lo dejo para última hora y no me da tiempo. Qué pena :) Pero bueno, me llevo un trocito de tu coca jeje.
    Besos, Nieves ♥

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues a mí casi me pasa lo mismo, Nieves. Menos mal que estos bizcochos se hacen en un momento que, si no, tampoco llego a tiempo. Besos.

      Elimina
  8. l'anís que no hi falti!!!!! per a mi és ideal. Moltíssimes gràcies per participar. petonets

    ResponElimina
  9. Boníssim el pa de pessic amb anís i amb una presa de xocolata un escàndol!!!!

    ResponElimina
  10. Que maca que t'ha quedat aquesta coca, amb aquest sucre per sobre... fa venir ganes de clavar queixalada! Ha de ser deliciosa. Jo és el primer cop que participo a Memòries d'una cuinera i he preparat una coca de llimona i llavors de rossella, si la vols veure em farà molta il.lusió, em trobes aquí

    http://lesreceptesquemagraden.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  11. Tens tots els robots!;)
    Un molt bon esmorzar de cap de setmana.
    Petons i moltíssimes gràcies per participar.

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.