dilluns, 1 d’abril del 2013

Dilluns de Pasqua: anem a menjar la Mona

Tots els dilluns de l'any s'escauen els mateixos sants: sant Tornem-hi, sant Som-hi i sant Agafa tots els dilluns de l'any, menys els dos de Pasqua


Aquest cap de  setmana la nostra cuina s'ha convertit en un obrador de pastisseria. Hem fet tres mones, una pel Nil, l'altra pel Pau i l'altra pel Pau i la Clara. La Sandra n'ha fet dues, una per la Vica i l'altra per l'Adrià. Diumenge vam intercanviar les mones respectives. I avui les tastarem.

Totes són de fruita, ens agraden més que les mones demantega, tot i que també hi ha crema de mantega en les nostres. Estan cobertes amb crema pastissera,  decorades amb fruita confitada i acabades amb una capa de gelatina  de mançana. I pollets, figures de xocolata, plomes, flors i tot el que hi càpiga, que als nens els encanta trobar-hi de tot.



la Mona de la Vica
el vi ranci del tonellet de Fonz
























El dia abans preparem els ingredients que necessitarem per muntar les mones.

Primer preparem els biscuits

Per al bescuit gran (24 cm):

6 ous a temperatura ambient
180 grams de sucre
Una culleradeta de sucre vainillat
90 grams de farina de rebosteria tamisada
90 grams de Maizena
Un pessic de sal

Per al bescuit petit (15 cm):

3 ous a temperatura ambient
85 grams de sucre
Una culleradeta de sucre vainillat
45 grams  de farina de rebosteria tamisada
40 grams de Maizena
Un pessic de sal

la Mona del Pau i la Clara


Escalfem el forn a 180 graus, amb ventilador i calor a dalt i a baix.

Pinzellem un motlle per bescuit amb mantega i l'empolvorem amb farina.

Primerament tamisem la farina amb la Maizena posant-les al vas i programant 10 segons, velocitat 7. Passem a un bol i reservem.

Posem la papallona al vas de la Thermomix. Hi incorporem els ous, el sucre i el sucre vainillat i programem 6 minuts, 37 graus, velocitat 4. A l'acabar, tornem a programar el mateix temps i velocitat però sense temperatura.

A continuació, anem incorporant la farina amb l'ajut d'un tamisador. Ho fem en tres tandes, de manera que el pes de la farina no abaixi la crema dels ous i el sucre. Després de cada tanda, mesclem un parell de segons a velocitat 3. Amb la farina hi afegim també el pessic de sal. Finalment, traiem la papallona i amb l'espàtula acabem de mesclar els ingredients amb cura.

Aboquem la massa al motlle i posem al forn entre 20 i 25 minuts. Comprovem que està fet punxant amb una agulla i veient que aquesta surt seca. Retirem del forn, deixem 5 minuts i desemmotllem amb cura.

Quant estigui fred, guardem en una capsa de llauna fins l'endemà.


Preparem l'almívar per banyar el bescuit

130 grams de sucre
100 grams d'aigua
El suc de mig llimó
2 cullerades de brandi

Posem l'aigua, el sucre i el suc de llimó al vas de la Thermomix i programem 7 minuts, 100 graus, velocitat 2. Quan faltin 20 segons per acabar, hi incorporem el brandi. Retirem, deixem refredar i guardem en un pot de conserva a la nevera.


La minimona del Pau



Preparem la crema de mantega

140 grams de sucre
70 grams d'aigua
250 grams de mantega a temperatura ambient

Primer preparem un almívar amb el sucre i l'aigua, 5 minuts, 100 graus, velocitat 2. Passem a un bol i deixem refredar completament.

Posem la papallona al vas de la Thermomix i hi afegim la mantega, batent a velocitat 2 fins que tingui la consistència d'una crema. Llavors programem velocitat 3 i hi anem incorporant l'almívar a poc a poc fins aconseguir una textura homogènia. Guardem la crema en un recipient amb tapa a la nevera.

Preparem la crema pastissera

100 grams de sucre
500 grams de llet
50 grams de Maizena
3 ous
Una culleradeta de sucre vainillat

Posem tots els ingredients al vas de la Thermomix i programem 7 minuts, 90 graus, velocitat 4. En acabar, passem la crema a un recipient i cobrim amb paper film, de manera que aquest quedi en contacte amb tota la superfície de la crema. Reservem a la nevera fins l'endemà.




la Mona del Nil, amb la Rapuntzel pentinant-se
l'estesa de Mones























L'endemà muntem i decorem les mones

A més dels ingredients ja preparats, necessitarem:

Un pot de melmelada de 200 grams per cada mona gran (mig pot per la petita)
300 grams de gra d'ametlla torrada
250 grams de gelatina de mançana
Plomes, figures de xocolata i altres objectes per decorar al nostre gust


Retirem la crosta exterior als bescuits i els tallem cadascun en tres capes.

Mullem la capa inferior amb l'almívar. Untem la superfície amb una capa fina de crema de mantega i a sobre hi estenem una capa de melmelada. Repetim l'operació amb la segona capa.

Cobrim amb la tercera capa i última, mullem amb l'almívar i cobrim la superfície superior i els laterals amb crema pastissera ajudant-nos amb una espàtula per repartir-la uniformement i deixar un acabat lllis.

Decorem amb fruites confitades. Pinzellem tota la superfície amb gelatina de mançana. Cobrim els laterals amb el gra d'ametlla. Acabem de decorar amb crema de mantega, ajudant-nos amb una mànega. Afegim les figures, les plomes, els pollets, etc.



2 comentaris:

  1. Delicioses, la del Pau i la del Nil estaven delicioses, lleugeres i amb el punt perfecte de dolçor. Felicitats a la cuinera;-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs el mateix dic de la mona de la Vica, el bescuit molt suau i ben regadet amb l'almívar. Avui hem esmorzat de fàbula

      Elimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.