dilluns, 6 d’octubre del 2014

Tarta de Santiago





A l'octubre, ametlles collides; i al novembre olives marcides









Certament, durant el mes de setembre vam collir les ametlles, o aumetlles, com en diem a Lleida. Un cop feta la collita, no falta mai una tarta de  Santiago feta amb les ametlles de casa. Per arribar a tenir-les preparades per la recepta, però, abans els hem hagut de treure la pellofa, deixar-les assecar una mica al sol, trencar-les, escaldar-les i pelar-les i, finalment, deixar-les assecar uns minuts al forn, el just per treure la humitat que els  hem donat en escaldar-les.

I, si fins aconseguir les ametlles per la tarta hem seguit un procés ben artesanal, tot el contrari per preparar la tarta: hem utilitzat la Thermomix perquè ens agrada el grau de mòlta que li dóna a l'ametlla, amb un petit punt granulat que fa la tarta lleugerament cruixent.

Per gaudir-ne del tot, a casa la servim amb un xupito d'orujo (només adults, és clar): al moment de menjar, aboquem el xupito damunt la porció de tarta, que s'impregna del licor, queda molt amorosida i, al meu gust, és deliciosa.









Per un motlle de 23 cm. de diàmetre:

250 grams d'ametlles crues

200 grams de sucre

La pell d'un llimó

4 ous

Sucre de llustre per decorar












Preparació amb Thermomix (del llibre Imprescindible para su cocina):

Escalfem el forn a 180 graus.

Posem al vas de la Thermomix les ametlles i piquem 10 segons, velocitat 5. Reservem.

Posem al vas el sucre i el polvoritzem 10 segons, velocitat 10. A continuació hi afegim la pell de llimó, que haurem assecat amb paper de cuina, i tornem a programar 10 segons, velocitat 10.

Incorporem els ous i barregem 10 segons, velocitat 4. Finalment, hi posem les ametlles picades i barregem 5 segons, velocitat 3.

Aboquem aquesta mescla en un motlle greixat amb mantega. Enfornem durant 25 minuts (la recepta dóna un temps de 15-20 minuts, però al meu forn cal uns minuts més)

Traiem del forn, deixem reposar uns minuts i desemmotllem. Un cop freda, la podem decorar amb sucre de llustre ajuntant-nos, si volem, amb una plantilla de la creu de Santiago. A la xarxa en trobareu per imprimir-ne.

Preparació a la manera tradicional:

Posem en un bol tots els ingredients secs: les ametlles, que hauran d'estar mòltes, el sucre i la ratlladura de llimó.

Hi incorporem els ous i barregem fins aconseguir una mescla homogènia. Aboquem en un motlle greixat amb mantega i enfornem durant uns 25 minuts (caldrà mirar el punt de cocció depenent de cada forn).








10 comentaris:

  1. Amb ametlles de casa, i amb tots els tractaments que descrius, aquesta tarta ha de ser esplèndida!! Abans de l'estiu vaig ser a Santiago, i en vaig menjar...aquest pastís és bo, bo! Petons!

    ResponElimina
  2. Chus quina cosa mês bona! M'encanta la tarta de Santiago, ês de les meves preferides en canvi mai no l'he fet, hauré de posar remei, encara que per bones que siguin les ametlles que compri mai seran com les teves, quina enveja! Un petó guapísima!

    Les receptes que m'agraden

    ResponElimina
  3. Quin goig que fa!!! Amb la nostra collita d'ametlles no podria fer ni una tarta de Santiago!! Ni una ametlla!!!
    Petons,
    Olgag

    ResponElimina
  4. Ha valgut la pena l'esforç inicial, perque deu ni do lo maca que t'ha quedat!!! i sobretot puc imaginar aquest gustet tan saboros que te aquesta TARTA.
    BON DÍA BONICA, espero que tot vagi be a la teva vida.
    UNA FORTA ABRAÇADA :)))

    ResponElimina
  5. ooooooh com m'agrada aquesta tarta de amel.les la posare a pendents perque un cop la vaig fer pero no en va quedar perfecta aquesta teva te una pinta excelent .
    besades menorquines

    ResponElimina
  6. Aquest és un dels meus pastissos preferits. Quina bona pinta que fa!

    ResponElimina
  7. te puedes creer que nunca he probado la tarta de santiago?? pero asi en thermomix se ve super fácil!!
    Por cierto, has visto que sorteamos un delantal super chulo? apuntate! ;)
    besos!

    ResponElimina
  8. mmmmm, que bo!!! I jo tinc crema d'orujo i ametlles... per tant no sé a què espero!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  9. Aquest pastís val un potosí si tot el procés l'heu fet a casa! quina feinada però molt ben aprofitat el temps si és per a fer esta delícia! Marta

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.