dilluns, 23 de setembre del 2013

Pastís de mançanes i figues amb crema de figues



Això són figues d'un altre paner









Aquestes són les postres del darrer cap de setmana. Això no vol dir que dissabte féssim el pastís i ens l'acabéssim diumenge. Vol dir que dissabte en vam fer un i, com ens va agradar tant (érem 8 de colla), diumenge en vam fer un altre amb alguna petita variació: El del dissabte estava farcit amb melmelada d'albercoc, mentre que el farciment del diumenge era de crema pastissera amb figues. Totes dues versions són delicioses, no sabria dir quina era més bona. La del dissabte, això sí, és més ràpida de fer perquè no cal fer la crema i es fa en un pim pam. Així que, per dies amb pressa, versió amb melmelada. Per dies amb temps, versió amb crema.


Per 8 persones (talls generosos) necessitarem:

Una làmina de pasta de full (la nostra circular)
Una mançana golden grossa
El suc de mig llimó
5 o 6 figues, depenent de la mida
Un ou per pinzellar les vores
Dues cullerades soperes de sucre
Mitja cullerada de postres de canyella en pols
3 cullerades de melmelada d'albercoc per pinzellar el pastís en treure'l del forn
Si no volem fer el farcit de crema, també ens caldrà 150 grams de melmelada d'albercoc per farcir el pastís


Per la crema de figues (ens en va sobrar):

500 grams de llet sencera
100 grams de sucre
3 ous
5 cullerades soperes de Maizena
Dues figues pelades
Una culleradeta de sucre vainillat
Un pessic de canyella en pols








Primerament, preparem la crema posant tots els ingredients al vas de la Thermomix i barrejant-los 10 segons a velocitat 5. A continuació, programem 10 minuts, temperatura 90 graus, velocitat 4. Comprovem que ha quedat una crema espessa. Si cal, programem una mica més de temps. Aboquem la crema en un recipient ample i no gaire fondo i deixem refredar.

Encenem el forn a 200 graus.

Rentem la mançana i li traiem el cor. Tallem en dues meitats i anem tallant làmines fines. Les dipositem en un plat i les ruixem amb una mica de suc de llimó per evitar que s'oxidin. Reservem.

Pelem les figues i les tallem a quarts. Reservem.





Estenem la làmina de pasta de full damunt d'una safata apta per al forn. Amb una forquilla, anem punxant-la per evitar que pugi. Deixem una vora d'uns dos centímetres sense punxar, de manera que aquesta pujarà i contindrà els ingredients del pastís. Pinzellem la vora amb ou batut.

Amb una cullera, estenem una capa de crema d'un centímetre, aproximadament, damunt de la base que hem punxat, deixant lliures les vores.

Al damunt de la crema hi dipositem les làmines de mançana, formant un cercle exterior. Acabem de completar el pastís amb un cercle interior fet amb les figues.








En un vas o bol, barregem les dues cullerades de sucre amb la canyella en pols. Empolvorem el pastís amb aquesta mescla.

Enfornem uns 25 minuts o fins que veiem que el pastís ha pujat per les vores i la pasta de full està daurada.

Traiem del forn i passem a una reixeta. Escalfem la melmelada d'albercoc uns segons al microones i pinzellem la fruita amb ella.

Un cop s'hagi refredat, passem a una safata o plat de servir i reservem a la nevera fins el moment de consumir.







20 comentaris:

  1. Oooooh quina bona pinta que fa!!! Una xulada de recepta :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sabors de tardor totals, la canyella li acaba de donar el toc. A nosaltres ens va agradar molt. Petonets.

      Elimina
  2. Oooh m'ha encantat!!! Avui l'he dit al meu pare que em portes figues de l'hort per fer un postre, mmmm m'encanta la crema que has preparat, em sembla que m'animaré a probarla!! M'agrada moltissim, mmmm creus que quedaria bé amb la tarta de formatge que vull fer? La posaria damunt mmmm jo crec que si! Quina delicia! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo damunt dels pastissos de formatge hi he posat fruites i/o melmelada, però amb crema mai ho he provat, potser será massa lacti junt? Petons.

      Elimina
  3. Aquest pastís sí que és "figues d'un altre paner"!!!! Enguany m'he quedat sense tastar les figues.....:(
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això sí que és una llàstima! A mí és una de les fruites que més m'agrada, n'he collit un bon cistell per fer-ne melmelada, una de les meves preferides. Un dia d'aquests penjo l'entrada. Petons.

      Elimina
  4. Ja sigui amb la crema, o sense, té una presència de primera, Chus!!! Un com aquest el vas a comprar a la pastisseria i te'n demanen un dineral. Petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó, de vegades paguem uns bons dinerets per preparacions que podem fer a casa i queden molt bé. Només cal tenir temps i ganes de fer-ho. Després veus els resultats i et sents satisfeta, no? Petons.

      Elimina
  5. Quina salivera!!! Totes les versions han de ser boníssimes, i com tu dius amb diez amb pressa amb melmelada, que ha de quedar genial!! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Exacte, és la versió ràpida i tens fetes unes postres ben vistoses en qüestió de mitja hora. I súper bo! Petons.

      Elimina
  6. ¡Qué pintaza tiene este pastel en cualquiera de sus versiones! Exquisito, tentador y con una combinación de sabores muy acertada. Un lujo.
    ¡Saludos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, es un pastel muy sabroso y con la posibilidad de hacerlo en muy poco tiempo, nos puede sacar de un apuro con visitas inesperadas. Saludos.

      Elimina
  7. Ostres Chus, saps que no he utilitzat mai figues per fer un pastís? Em sembla que ha de quedar boníssim, així que m'ho apunto!
    Petons!

    ResponElimina
  8. Són molt bones en pastís, prova-ho perquè val la pena. I s'ha d'aprofitar ara que n'hi ha, que el temps de les figues passa ràpid. Petons.

    ResponElimina
  9. Chus este pastel tiene que estar riquísimo! Me encantan los higos en todas las recetas ;) Tengo que probar a hacer una recetita dulce con éstos :D
    Una fotografía fantástica! Un besito

    ResponElimina
    Respostes
    1. Son deliciosos, no? A mí también me encantan en cualquier receta, tengo que probarlos en akgun plato salado antes de que se acabe la tmporada. Un beso.

      Elimina
  10. Aquest pastís és espectacular!! Trobo que les dues fruites que has posat són ideals per fer postres! Petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt del temps I, les dues juntes, combinen molt bé en sabors, al meu gust. Petons.

      Elimina
  11. L'any que be sapiguen que a casa vostre hi han TARTAS de FIGUES día si, día també, hem presentaré sens avisar a veure si en cau un trosss :)))

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quan vulguis, sempre hi ha una cosa o altra dolceta per esmorzar o berenar. Et prenc la paraula! Petons.

      Elimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.