dijous, 10 de març de 2016

Crema de cigrons i espinacs amb mandonguilles de bacallà


Acabada la Quaresma, acabat el bacallà








Aquest és un plat molt adient per la Quaresma, a punt d'acabar, amb ingredients típics d'aquesta època de l'any. El vaig veure fa temps en un programa de Canal Cocina i l'he preparat amb alguns canvis, adaptant també una recepta de sopa de cigrons amb espinacs de Thermomix. La crema està feta amb cigrons, espinacs i altres verdures i les mandonguilles de bacallà són molt senzilles de preparar i li donen un toc molt saborós al menjar-les amb la crema. A més, és un plat complet, amb verdures i proteïnes d'origen vegetal i animal. Amb una amanida i una peça de fruita, tenim un dinar saludable i saborós.


Per la crema:

Una ceba gran

Tres pastanagues (200 grams)

3 grans d'all

350 grams de cigrons cuits

Un litre d'aigua

Sal i pebre negre mòlt

350 grams de fulles d'espinacs



Per les mandonguilles de bacallà (unes 34 unitats petites):

Dues llesques de pa del dia anterior

Un ou

250 grams de bacallà dessalat

100 grams de cigrons cuits

Unes fulles d'espinacs

Un rajolí de crema de llet (molt poca, només per acabar d'agermanar)
































Preparació a la manera tradicional:

En una cassola hi posem tots els ingredients de la crema llevat dels espinacs, que posem en un recipient  apte per coure al vapor. El situem damunt de la cassola de la crema i deixem coure tot uns 25 minuts.

Triturem bé el contingut de la cassola fins aconseguir una textura de crema.

Posem els espinacs al fons d'una cassola o una sopera i hi aboquem al damunt la crema. Reservem.

Mentrestant, fem les mandonguilles:

En un bol hi posem el pa a trossos i sense crosta i l'ou. Hi afegim la resta d'ingredients i ho triturem lleugerament amb la batedora, de manera que ens quedi una mescla manipulable. Hi afegim un rajolí de crema de llet per amorosir-la una mica, però mirant que la textura de la pasta quedi ferma per fer les mandonguilles.

Fem boletes amb la pasta, les enfarinem i fregim en una paella amb oli abundant. Deixem uns minuts damunt de paper de cuina per a treure el greix sobrant.

Servim la crema amb un raig d'oli d'oliva i unes quantes mandonguilles.









Preparació amb Thermomix:

Posem tots els ingredients de les mandonguilles, llevat de la crema de llet, i triturem 5 segons, velocitat 5. Comprovem que ha quedat una pasta homogènia i amb textura consistent per fer les mandonguilles. Hi afegim un rajolí de crema de llet i tornem a triturar 2 segons, velocitat 5.

Fem boletes amb la pasta, les enfarinem i fregim en una paella amb oli abundant. Deixem uns minuts damunt de paper de cuina per a treure el greix sobrant.

Mentre fregim les mandonguilles, preparem la crema:

Posem els espinacs al recipient Varoma i reservem.

Introduïm al vas de la Thermomix la resta d'ingredients de la crema, situem al damunt el recipient Varoma amb els espinacs i programem 25 minuts, temperatura Varoma, velocitat 1.

Traiem el recipient Varoma, posem el cubilet i triturem 1 minut 30 segons, velocitat 5-10.

Posem els espinacs al fons d'una cassola o una sopera i hi aboquem al damunt la crema.

Servim la crema amb un raig d'oli d'oliva i unes quantes mandonguilles.



3 comentaris:

  1. Un plat complert i com be dius gustós. M'agrada molt!!!.
    Que tinguis uns días de descans plens de tranquilitat bonica :))))

    ResponElimina
  2. Menú ideal per divendres sant!!! Petonarros!

    ResponElimina
  3. Un plato delicioso Chus!!
    Me encanta la receta.
    Un beso :)

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.