diumenge, 24 de gener del 2016

Tiramisú



El que no agrada als ulls, no plau a la boca






El tiramisú és una de les meves postres preferides. La combinació del mascarpone amb el cafè i el cacau em sembla sublim, pura delícia. Sembla que aquestes postres d'origen burgés i aristocràtic van aparèixer a la Itàlia de meitats del segle XX. També s'associen als bordells italians d'aquella època, que servien el tiramisú com una cortesia de cara als clients.

Sigui com sigui, a casa nostra és una de les postres més aclamades quan en fem i també de les que menys duren a la nevera, tot i que sempre en fem en quantitat. La recepta original utilitza ous crus, però la nostra recepta és la del llibre Reposteria y pasteleria con Thermomix. Té l'avantatge que processa els rovells d'ou a 80 graus, evitant així una possible salmonel·losi. I, per més seguretat, utilitzem clares pasteuritzades.




Per a 8 racions generoses:

Dues tasses de cafè expresso fetes amb antelació i ja fred

100 grams de rom o amaretto 

500 grams de formatge mascarpone fred de la nevera

200 grams de nata líquida ben freda

6 rovells d'ou

200 grams de sucre

Una culleradeta de sucre vainillat

3 clares d'ou

Una cullerada de sucre

Un pessic de sal

16-20 melindros

Cacau pur en pols








Preparació amb Thermomix:

Posem la papallona al vas i hi posem el formatge mascarpone i la nata. Muntem a velocitat 3 1/2, passem a un bol gran i reservem a la nevera.

Tornem a posar la papallona al vas i hi afegim els rovells d'ou amb el sucre i el sucre vainillat. Programem 6 minuts, 80 graus, velocitat 3 1/2. Passem a un altre bol i deixem refredar.

Amb els vas i la papallona ben nets, hi posem les clares, el sucre i la sal i muntem 3 minuts, 50 graus, velocitat 3 1/2.

Barregem la crema de mascarpone i nata amb els rovells. Finalment, afegim les clares muntades amb suaus moviments de baix a dalt, amb paciència, fins tenir una crema homogènia.

Posem el cafè i el licor en un plat fondo i hi passem ràpidament els melindros, que posarem al fons del recipient on vulguem presentar el tiramisú. A nosaltres ens agrada fer copes o vasets individuals. Se'n pot fer una sola capa o repetir la capa de melindros i una nova de crema, al gust de cadascú.

Al damunt dels melindros hi posem la crema de mascarpone. Reservem a la nevera cobert amb film transparent fins el moment de servir.

En el moment de servir, empolvorem la superfície de cada copa amb cacau en pols.





8 comentaris:

  1. Fet amb la TMX plis-plas en un moment el tenim fet!
    Amb aquesta presentació queda preciós Chus.
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina
  2. Una dita ben certa la del principi!!!
    I un postre deliciós estimada.
    QUE GAUDEIXIS D'UNA SETMANA BEN AGRADABLE...
    Petonets :))))

    ResponElimina
  3. Un postre molt bo reina!
    I encara que segurament no el faré perquè jo no tinc la TMX (podria provar de fer-ho amb la Monsieur Cuisine que ha estat la meva última adquisició) però igualment he de reconèixer que m'encanta llegir aquestes receptes perquè semblen màgiques de ràpides que son :) Genials!!
    Petons guapa

    ResponElimina
  4. Aquesta presentació en copa la trobo bestial!!! I quina gràcia l'anècdota dels bordells!!! Petonarros!

    ResponElimina
  5. Quina pinta la foto!!! es veu deliciós!

    ResponElimina
  6. T'ha quedat molt xula, la copa..unes postres perfectes per a un diumenge!

    ResponElimina
  7. ens encanta acasa , el meu marid es un de els que el sol demanar si surtim a dinar fora i en tenen de postres , es ideal t'ha quedat magnific m'hapunto la recepta teva . besades

    ResponElimina
  8. ¡¡Que rico Chus!!
    Se ve con una pinta deliciosa, me encanta la foto.
    Un beso :)

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.