dilluns, 6 de gener del 2014

Tortell de Reis i fi de festa (Thermomix)



Pels Reis el dia creix i el fred neix







Aquest any el tortell de Reis l'ha fet la Sandra. Un gran tortell del qual n'hem menjat 13 persones i encara n'hi ha hagut alguns que han repetit. Després d'obrir els regals a casa de la padrina, grans i petits ens hem entaulat per fer l'últim dels dinars d'aquestes festes de Nadal. De postres no hi podia faltar el tortell. Meitat nata i meitat crema, ja que a casa n'hi ha per tots els gustos. Mentre els grans fèiem la sobretaula, a la saleta se sentia la xerrameca i l'anar i venir dels petits amb les joguines. I per la finestra, el dia sembla que comença a allargar...







La Sandra ha fet el tortell amb la Thermomix, seguint una recepta enviada per la Teresa, la presentadora que ens va vendre la màquina ja fa uns anys. Avui només hi ha una fotografia del tortell, feta enmig del dinar familiar de Reis a casa de la meva mare. No hi havia temps de gaires filigranes amb tots els petits (i els no tan petits) fent cua per tastar el tortell.

Per fer el sucre de llustre aromatitzat:

120 grams de sucre

La pell d'un llimó sense part blanca

La pell d'una taronja sense part blanca

Per la massa mare:

70 grams de llet

10 grams de llevat fresc de forner

Una cullerada de sucre

130 grams de farina de força

Per la massa:

60 grams de llet

70 grams de mantega a temperatura ambient

2 ous

20 grams de llevat fresc de forner

30 grams d'aigua de flor de taronger

450 grams de farina de força

Un pessic de sal

Per decorar:

Fruita confitada

Sucre humitejat

Ametlla picada

Ou batut

Per farcir:

Crema pastissera:

100 grams de sucre

500 grams de llet

50 grams de Maizena

3 ous

Una culleradeta de sucre vainillat

Nata muntada:

500 ml de nata per muntar

3 cullerades de sucre de llustre

Primerament preparem el sucre de llustre aromatitzat: Posem el sucre al vas de la màquina i polvoritzem 30 segons, velocitat progressiva 5-10. A continuació, hi afegim les pells dels cítrics ben seques i tornem a programar 20 segons, a la mateixa velocitat. Reservem.

Posem tots els ingredients de la massa mare dins d'un bol i programem 14 segons, velocitat 4. Traiem del vas, formem una bola  i la posem dins d'un bol amb aigua tèbia. La massa ha de surar i doblar el volum, llavors ja la tindrem a punt.

Posem ara al vas el sucre aromatitzat, els ingredients de la massa i la massa mare. Barregem 30 segons, velocitat 6. A continuació, amassem programant 3 minuts, vas tancat, velocitat Espiga. En acabar, deixem reposar la massa dins del vas i en un lloc càlid. Tapem amb un drap. La massa ha d'augmentar fins sortir pel bocal de la tapa. La Sandra l'ha deixat una hora i mitja.

Mentrestant, podem preparar la crema pastissera: Posem tots els ingredients al vas de la Thermomix i programem 7 minuts, 90 graus, velocitat 4. En acabar, passem la crema a un recipient i cobrim amb paper film, de manera que aquest quedi en contacte amb tota la superfície de la crema. Reservem a la nevera.


Un cop ha pujat la massa, introduïm amb cura dins del vas la part que ha sobreeixit i tornem a amassar 1 minut, vas tancat, velocitat Espiga.

Traiem la massa del vas i la posem damunt d'una superfície enfarinada. Formem una bola amb les mans i la col·loquem damunt d'una safata de forn amb paper de forn. Posem els dits al mig i anem obrint la massa per aconseguir el forat central. Amb tortells més petits es pot posar un anell d'emplatar per conservar la forma rodona del forat, però el nostre tortell era força gran i no teníem cap anell de la mida, de manera que el forat no ha quedat ben bé rodó. Pinzellem la superfície amb ou batut i decorem amb les fruites confitades, el sucre humitejat i les ametlles. Deixem reposar fins que dobli el volum. La Sandra l'ha posat dins del forn tancat  i l'hi ha tingut 3 hores.

Escalfem el forn a 200 graus.

Enfornem durant 20 o 25 minuts, abaixant la temperatura a 180 graus als últims minuts de cocció. Si veiem que es daura massa, el cobrim amb paper d'alumini.

Un cop fred, el farcim amb la crema pastissera i/o la nata muntada. Per muntar la nata, la posem al vas de la Thermomix amb la papallona. Programem velocitat 3 1/2 i, quan veiem que comença a estar muntada, hi afegim poc a poc dues o tres cullerades de sucre en pols. Guardem la nata en un recipient a la nevera fins el moment de servir.

Des d'aquest raconet de Lleida desitgem que hàgiu tingut una feliç diada de Reis i que us hagin portat tot el que somnieu. A casa nostra hi ha hagut regals per tothom, petits i grans.





14 comentaris:

  1. Jo també he seguit aquesta mateixa recepta per fer el tortell de Reis!!! Amb aquest, segur que heu tingut una bona diada de Reis!!!!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant, un bon dinar i la tarda de casa en casa recollint regals. Un dia rodó, com el tortell! Petons.

      Elimina
  2. Felicitats per la Sandra!! Fa una pinta deliciosa...!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Era realment bo, els gormands en vam tastar dels dos sabors, nata i crema, una delícia. Petons.

      Elimina
  3. Ostres, digues a la Sandra que està feta tota una professional! I això de fer meitat i meitat és una bona idea, perquè a les cases sempre hi ha els dos bàndols....els de la nata i els de la crema! Petons Chus!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És que a casa nostra hi ha qui no pot sofrir la nata i altres que no els agrada la crema. Com era força gros, ens va donar per fer-ne meitat i meitat. Petonets.

      Elimina
  4. Hola de nou!!! Bon any nou a tots dos!! Mare meva, quin tortell més delicios heu preparat!! Quina meravella, m'encanta!!! Jo no el sé fer, em fa por el tema del llevat, no sé perque, a veure si l'any vinent m'animo de nou. Una delicia tornar a veure el vostre blog! Petons,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Laura, et trobàvem a faltar! Aquest tortell és força senzill de fer, només cal paciència per deixar levar la massa. L'any passat el vaig comprar I em va costar uns bons calerons I, la veritat, fets a casa són deliciosos I tens la I'll.lusió de menjar una cosa feta per tu. Petonets.

      Elimina
  5. Boníssim per arrodonir un feliç dia de reis!! Petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un dels millors dies de l'any, quan veus les cares dels petits! Petons.

      Elimina
  6. No m'extranya que alguns repetissin, perquè fa un goig!! jo tinc l'entrada del meu tortell a mig publicar... a veure si l'acabo perquè realment val la pena fer-lo a casa!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quina raó tens! T'estalvies uns diners i tens la satisfacció de fer-lo i queda deliciós! Petons.

      Elimina
  7. Quin tortell fa patxoca, potser un dia m'hi atreveixo a ferlo encara que siguem reis.
    Petons!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant que no cal esperar, per unes postres de diumenge és ideal, Pilar. Petons.

      Elimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.