Pels Reis el dia creix i el fred neix
Aquest any el tortell de Reis l'ha fet la Sandra. Un gran tortell del qual n'hem menjat 13 persones i encara n'hi ha hagut alguns que han repetit. Després d'obrir els regals a casa de la padrina, grans i petits ens hem entaulat per fer l'últim dels dinars d'aquestes festes de Nadal. De postres no hi podia faltar el tortell. Meitat nata i meitat crema, ja que a casa n'hi ha per tots els gustos. Mentre els grans fèiem la sobretaula, a la saleta se sentia la xerrameca i l'anar i venir dels petits amb les joguines. I per la finestra, el dia sembla que comença a allargar...
La Sandra ha fet el tortell amb la Thermomix, seguint una recepta enviada per la Teresa, la presentadora que ens va vendre la màquina ja fa uns anys. Avui només hi ha una fotografia del tortell, feta enmig del dinar familiar de Reis a casa de la meva mare. No hi havia temps de gaires filigranes amb tots els petits (i els no tan petits) fent cua per tastar el tortell.
120 grams de sucre
La pell d'un llimó sense part blanca
La pell d'una taronja sense part blanca
Per la massa mare:
70 grams de llet
10 grams de llevat fresc de forner
Una cullerada de sucre
130 grams de farina de força
Per la massa:
60 grams de llet
70 grams de mantega a temperatura ambient
2 ous
20 grams de llevat fresc de forner
30 grams d'aigua de flor de taronger
450 grams de farina de força
Un pessic de sal
Per decorar:
Fruita confitada
Sucre humitejat
Ametlla picada
Ou batut
Per farcir:
Crema pastissera:
100 grams de sucre
500 grams de llet
50 grams de Maizena
3 ous
Una culleradeta de sucre vainillat
Nata muntada:
500 ml de nata per muntar
3 cullerades de sucre de llustre
Primerament preparem el sucre de llustre aromatitzat: Posem el sucre al vas de la màquina i polvoritzem 30 segons, velocitat progressiva 5-10. A continuació, hi afegim les pells dels cítrics ben seques i tornem a programar 20 segons, a la mateixa velocitat. Reservem.
Posem tots els ingredients de la massa mare dins d'un bol i programem 14 segons, velocitat 4. Traiem del vas, formem una bola i la posem dins d'un bol amb aigua tèbia. La massa ha de surar i doblar el volum, llavors ja la tindrem a punt.
Posem ara al vas el sucre aromatitzat, els ingredients de la massa i la massa mare. Barregem 30 segons, velocitat 6. A continuació, amassem programant 3 minuts, vas tancat, velocitat Espiga. En acabar, deixem reposar la massa dins del vas i en un lloc càlid. Tapem amb un drap. La massa ha d'augmentar fins sortir pel bocal de la tapa. La Sandra l'ha deixat una hora i mitja.
Mentrestant, podem preparar la crema pastissera: Posem tots els ingredients al vas de la Thermomix i programem 7 minuts, 90 graus, velocitat 4. En acabar, passem la crema a un recipient i cobrim amb paper film, de manera que aquest quedi en contacte amb tota la superfície de la crema. Reservem a la nevera.
Un cop ha pujat la massa, introduïm amb cura dins del vas la part que ha sobreeixit i tornem a amassar 1 minut, vas tancat, velocitat Espiga.
Traiem la massa del vas i la posem damunt d'una superfície enfarinada. Formem una bola amb les mans i la col·loquem damunt d'una safata de forn amb paper de forn. Posem els dits al mig i anem obrint la massa per aconseguir el forat central. Amb tortells més petits es pot posar un anell d'emplatar per conservar la forma rodona del forat, però el nostre tortell era força gran i no teníem cap anell de la mida, de manera que el forat no ha quedat ben bé rodó. Pinzellem la superfície amb ou batut i decorem amb les fruites confitades, el sucre humitejat i les ametlles. Deixem reposar fins que dobli el volum. La Sandra l'ha posat dins del forn tancat i l'hi ha tingut 3 hores.
Escalfem el forn a 200 graus.
Enfornem durant 20 o 25 minuts, abaixant la temperatura a 180 graus als últims minuts de cocció. Si veiem que es daura massa, el cobrim amb paper d'alumini.
Un cop fred, el farcim amb la crema pastissera i/o la nata muntada. Per muntar la nata, la posem al vas de la Thermomix amb la papallona. Programem velocitat 3 1/2 i, quan veiem que comença a estar muntada, hi afegim poc a poc dues o tres cullerades de sucre en pols. Guardem la nata en un recipient a la nevera fins el moment de servir.
Des d'aquest raconet de Lleida desitgem que hàgiu tingut una feliç diada de Reis i que us hagin portat tot el que somnieu. A casa nostra hi ha hagut regals per tothom, petits i grans.
Jo també he seguit aquesta mateixa recepta per fer el tortell de Reis!!! Amb aquest, segur que heu tingut una bona diada de Reis!!!!
ResponEliminaPetonets,
Olga
I tant, un bon dinar i la tarda de casa en casa recollint regals. Un dia rodó, com el tortell! Petons.
EliminaFelicitats per la Sandra!! Fa una pinta deliciosa...!
ResponEliminaEra realment bo, els gormands en vam tastar dels dos sabors, nata i crema, una delícia. Petons.
EliminaOstres, digues a la Sandra que està feta tota una professional! I això de fer meitat i meitat és una bona idea, perquè a les cases sempre hi ha els dos bàndols....els de la nata i els de la crema! Petons Chus!
ResponEliminaÉs que a casa nostra hi ha qui no pot sofrir la nata i altres que no els agrada la crema. Com era força gros, ens va donar per fer-ne meitat i meitat. Petonets.
EliminaHola de nou!!! Bon any nou a tots dos!! Mare meva, quin tortell més delicios heu preparat!! Quina meravella, m'encanta!!! Jo no el sé fer, em fa por el tema del llevat, no sé perque, a veure si l'any vinent m'animo de nou. Una delicia tornar a veure el vostre blog! Petons,
ResponEliminaHola Laura, et trobàvem a faltar! Aquest tortell és força senzill de fer, només cal paciència per deixar levar la massa. L'any passat el vaig comprar I em va costar uns bons calerons I, la veritat, fets a casa són deliciosos I tens la I'll.lusió de menjar una cosa feta per tu. Petonets.
EliminaBoníssim per arrodonir un feliç dia de reis!! Petonets!
ResponEliminaUn dels millors dies de l'any, quan veus les cares dels petits! Petons.
EliminaNo m'extranya que alguns repetissin, perquè fa un goig!! jo tinc l'entrada del meu tortell a mig publicar... a veure si l'acabo perquè realment val la pena fer-lo a casa!!
ResponEliminaQuina raó tens! T'estalvies uns diners i tens la satisfacció de fer-lo i queda deliciós! Petons.
EliminaQuin tortell fa patxoca, potser un dia m'hi atreveixo a ferlo encara que siguem reis.
ResponEliminaPetons!!
I tant que no cal esperar, per unes postres de diumenge és ideal, Pilar. Petons.
Elimina