Amb tot va bé la patata, puix és menjar que no mata
La proposta del Memòries d'una cuinera d'aquest mes eren les patates farcides, un plat que no fem sovint a casa. Sí que cuinem molt amb patata, però. Tenim la sort de poder gaudir de les patates que aquest estiu ens va donar l'hort -i el meu sogre; si no, no hi hauria patates -. De la varietat Kennebec, ens encanten bullides en verdura, fregides, al forn o en puré. Són un tot terreny.
Per fer aquest plat vam pensar en què ens agradaria combinar amb la patata. Hi comença a haver carxofes, i s'apropa el temps de menjar bacallà. Brandada, ens va venir al cap. I unes carxofes fregides al voltant. I, per amanir-ho, una mica d'olivada. Dit i fet.
Per 4 persones:
8 patates d'uns 100 grams cadascuna, amb pell i ben netes
Per la brandada:
500 grams de bacallà dessalat
150 grams de patata bullida (part del que vam buidar de les patates)
3 grans d'all
80 grams d'oli
50 grams de llet
Pebre blanc mòlt
A més:
2 carxofes
Una cullerada de cafè d'olivada
4 cullerades d'oli d'oliva
En primer lloc, posem una cassola amb agua a bullir ( allí bullirem després les patates). Quan arrenqui el bull, hi incorporem el bacallà i l'escaldem durant 2 minuts. Retirem, assequem bé amb paper de cuina i reservem.
A la mateixa aigua hi posem les patates i les deixem bullir fins que estiguin cuites.
Traiem les patates de l'aigua i, amb cura, els retallem la part superior i, amb una cullereta, fem un forat per poder-hi posar la brandada. Reservem les restes que ens queden de buidar les patates, perquè les utilitzarem per fer la brandada.
A continuació, fem la brandada. Jo l'he feta amb la Thermomix, és un procés força ràpid i fàcil i queda amb una textura molt cremosa i suau.
Posem l'oli i els alls al vas de la TMX, i programem 5 minuts, temperatura Varoma, velocitat 1. Passat aquest temps, retirem els alls i hi incorporem el bacallà i els 150 grams de patata. Afegim un polsim de pebre blanc mòlt. Programem 8 segons, velocitat 4. A continuació, tornem a programar velocitat 4 sense temps i hi afegim la llet pel bocal, per a que caigui a poc a poc. Parem la màquina. Passem la brandada a un recipient i reservem.
Sense TMX, cal fregir els alls en l'oli i retirar-los. A continuació, cal aixafar o triturar el bacallà amb les patates i el pebre. Finalment, s'aboca l'oli i la llet a fil i es lliga la crema.
Traiem les fulles més dures de les carxofes, escapcem les puntes i tallem en llesques fines. Salem i fregim en oli abundant, el temps necessari per a que agafin color. Traiem i deixem un parell de minuts damunt de paper de cuina per eliminar l'excés d'oli.
Per muntar el plat, posem un parell de patates a cada plat. Farcim amb una cullerada generosa de brandada. Reguem amb l'olivada, que haurem desfet en les 4 cullerades d'oli. Acabem decorant amb les carxofes. Servim immediatament.
Una participació al Memòries de luxe! Petons Chus!
ResponEliminaDoncs és un plat ben senzill de fer, i presentat fa patxoca. Petons.
EliminaUUUufff!!!! Me les apunto ben apuntades......Amb brandada!!!! Mmmmmm......
ResponEliminaPetons i bona setmana, Chus!
Olga
Ja he llegit que tu la fas amb la TMX, es fa en un moment i queda ideal, no? Petons
EliminaOhhhh què bones farcides amb brandada!!! I la carxofa i l'olivada les fan insuperables! Per cert, t'has enterat de la trobada a Tgn el 22 de febrer?? Petons.
ResponEliminaEm va comentar alguna cosa la Nani fa un parell de setmanes. De moment no sé res més. Petons.
EliminaChus, tens la informació a una pestanya del seu blog, si t'hi animes ja saps! a mi em fa una mica de cosa però vaja, que també en tinc ganes! Un petó!
EliminaUn altre PLAT dels teus, deliciós i ben presentat.
ResponEliminaBONA SETMANA MACA :)))
Bona setmana igualment, Conxita! Petons.
EliminaUna proposta molt nutritiva, i molt vistosa, Chus!
ResponEliminaGairebé plat únic, amb una fruita al darrere quedes ben servit! Petons.
EliminaT'han quedat d'infart!! Què bo!!! Tot el conjunt és súper soborós!!
ResponEliminapetons
La combinació dels sabors ens va agradar a tots. La repetirem. Petons.
EliminaOh quina pintaaa! M'encanta aquesta recepta. Petons!
ResponEliminaA veure si us animeu a provar-la i em dieu si us ha agradat. Petons.
EliminaÉs com una deconstrucció d'un plat de quaresma.
ResponEliminaEl meu plat preferit són les patates amb bacallà així que ja et pots imaginar com m'agrada la teva proposta.
Petons i moltíssimes gràcies per participar.
Si que és un plat que mira cap al temps de Quaresma. I el bacallà no hi pot faltar. Un plaer participar al Memòries. Petons.
EliminaVeig que la olivada dóna molt de joc! Petonets!
ResponEliminaA casa ens agrada desfer-ne una mica en oli i usar-la per amanir, és boníssima! Petons.
Eliminaostres Chus! Avui he comprat carxofes i tinc patates, així que pots estar segura que les faré!!!!! gràcies per participar. petonets
ResponElimina