dimecres, 2 d’abril del 2014

Arròs de bacallà, caragols i carxofes




Set setmanes de Quaresma, només en podrem menjar que arengades rovellades, mongetes i bacallà








Els dissabtes són un bon dia per fer arròs. Després de passar tot el matí amunt i avall fent la compra de la setmana, un arròs es fa en poc temps i és un plat complet que només cal acompanyar amb una amanida. El d'aquesta setmana l'hem fet amb bacallà, carxofes, caragols i patates. Els caragols li donen molt bon sabor als arrosos i, sempre que en tenim, en posem uns quants, en aquest cas, bovers i plans. Hem dinat molt bé. I, com sempre, n'hem fet més del compte perquè ens agrada molt d'un dia per l'altre.










Per 10 persones:

Una ceba gran

3 grans d'all

Un pebrot verd

2 carxofes

Una tomata petita

Mig litre de caragols

2 patates mitjanes

Un quilo d'arròs bomba

2 litres d'aigua i una mica més per si en necessitem

Oli d'oliva verge extra

Sal












Rentem bé els caragols i els posem en una paella amb l'oli fred. Posem al foc suau i anem augmentant la temperatura a poc a poc fins fregir-los. D'aquesta manera "enganyarem" els caragols per a que no s'amaguin i els puguem treure amb facilitat. Reservem.


Traiem les fulles exteriors de les carxofes,  repelem, tallem les puntes de les fulles per obtenir els cors i tallem cada cor en vuit trossos. Reservem.

Posem l'aigua a bullir en una cassola.

Piquem la ceba i l'all i els sofregim en una cassola amb oli. Incorporem el pebrot picat i la carxofa. Pelem i triturem la tomata i l'afegim a la cassola. Deixem sofregir a foc suau.

Pelem les patates i les esqueixem. Reservem.

Quan tinguem el sofregit a punt, hi aboquem les patates i deixem coure un parell de minuts. 

A continuació, afegim el bacallà i remenem un parell de cops. 

Incorporem l'arròs, remenem i deixem coure un parell de minuts. 

Afegim l'aigua que tenim bullint: el doble que d'arròs si el volem sec. Si el volem caldós, n'hi haurem d'afegir  el triple. Sacsem la cassola i deixem coure uns 18 minuts. Si cal, afegim aigua.

Tanquem el foc, tapem i deixem reposar cinc minuts. Servim immediatament.








14 comentaris:

  1. Sembla molt bo, Chus! Amb caragols no l'he tastat mai, l'arròs, no m'acaben de fer el pes, ho reconec, tot i quan l'any passat els vaig tastar a la llauna em van soprendre de bons!

    ResponElimina
  2. Això dels caragols és molt personal: o t'encanten o no els pots veure. Jo sóc de les primeres, com bona lleidatana! Petons.

    ResponElimina
  3. Em sembla que jo tampoc he provat mai l'arròs amb caragols. L'altre dia vaig comprar un arròs negre en la botiga del Clot de les Granotes, i encara no sabia com fer-lo..M'has donat una bona idea!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ara en vinc jo, d'aquesta botiga: ha caigut un preparat per fideus a la cassola, un per risotto, festucs I un mix de llavors per fer pa. Què bé m'ho passo quan hi vaig!

      Elimina
  4. vaya pinta rica ese arrocito!!! con caracolitos.... mmmmm
    Besazos

    ResponElimina
  5. aaayyyy Chus, no puc. Veient la foto que sembla que els caragols treuran les banyes d'aqui un moment. Ho sento bonica, perque segur que està molt bo, pero amb els caragols no puc.
    Pero la foto està súper, de veritat!!! :)
    petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. És el que jo dic dels caragols: o els estimes o els odies. No hi ha terme mig. Petons.

      Elimina
  6. uo que booo, m'encantes els arrosets aixi que bons chus i amb caragols aquí en feim també aprofitant dins una paelleta mixta quedan super bons . me la apunto perque m'encanta . besades

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sempre donen molt bon gust als arrossos, jo també aprofito per posar-ne quan en tinc. Petons.

      Elimina
  7. M'encanta l'arròs, és tan versàtil que amb qualsevol cosa que tinguis queda bo. Amb bacallà i carxofes ha d'estar tremendo, encara que jo sóc una mala lleidatana i no em menjaria els caragols ;-).- Un petonàs!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això rai, Eva, els apartes I me'ls dones a mi! Petons.

      Elimina
  8. M'agrada tot el que nombres a dalt, i m'encanta aquest ARROÇ, perque el cargols per a mi es un menjar de DEUS.
    No dubtis que els aniré a cercar ara que ha plogut, jaja
    PETONETS :)))

    ResponElimina
  9. Quin goig d'arròs...a mi els cargols de terra no m'agraden massa (sóc més dels de mar), però així, tan ben disposats, amb la seva preciosa closca, damunt el llit d'arròs, me'ls cruspiria i tot! Ets una artista a la cuina!

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.