Menjar mongetes té males tretes
A casa teníem unes mongetes del ganxet que ens van portar de Vic ja fa uns dies i que vam preparar per dinar el passat diumenge, aprofitant que teníem unes sípies i cloïsses per fer una bona cassola. Hi vam afegir un sofregit amb una mica de carxofa i vi blanc. Vam tenir un plat complet i saborós que només calia acompanyar amb una amanida per quedar totalment satisfet. Com sempre, en vam fer de més i dilluns ens vam trobar el dinar fet. I no ens va saber gens de greu repetir menú.
Per 6 persones:
Per bullir les mongetes:
400 grams de mongetes del ganxet
Una ceba
4 claus d'olor
Una cabeça d'alls
Una fulla de llorer
Sal
A més:
Una ceba grossa, picada
3 grans d'all
3 carxofes netes de les parts dures i tallades en vuitens
3 sípies mitjanes, netes i tallades a trossos (1.300 grams)
Un quilo de cloïsses prèviament deixades en aigua i sal perquè treguin la sorra
Un vas petit de vi blanc
Julivert fresc picat
Deixem les mongetes en remull amb aigua durant la nit.
L'endemà, escorrem l'aigua de les mongetes, n'afegim de fresca i abundant i les posem a bullir amb sal en una cassola a foc suau.
Quan arrenqui el bull, afegim la ceba sencera pelada amb els claus clavats, la cabeça d'alls i el llorer. Deixem bullir durant unes dues hores o fins que veiem que estan tendres però no es desfan. Anem traient l'escuma que es vagi formant. Un cop cuites, escorrem i reservem.
Mentrestant, rentem les cloïsses a raig d'aixeta, les posem en una cassola, tapem i posem al foc fins que s'obrin. Traiem i reservem. Colem el líquid que han deixat amb una tela fina i reservem.
Posem la ceba picada en una cassola amb oli i sofregim. Afegim els alls i les carxofes. Quan la ceba estigui transparent, incorporem la sípia i deixem que solti el líquid. Un cop la sípia comenci a estar cuita, hi posem el vi i deixem que bulli uns minuts per evaporar l'alcohol.
Afegim les mongetes, sacsem la cassola i hi posem les cloïsses pel damunt, juntament amb el seu líquid. Tapem i deixem coure uns cinc minuts.
Servim amb julivert picat pel damunt.
No m'estranya, que no us sabés greu, repetir! Quin bon plat que vau fer. Jo visc en terra de mongetes del ganxet (Vallès) i aquí se'n mengen molt sovint. Normalment, acompanyades amb botifarra. Reconec que l'opció de la sípia m'ha agradat molt, així com també les cloïsses que l'acompanyen. Bon cap de setmana!
ResponEliminaEns agrada molt combinar les mongetes amb el peix, el plat queda menys contundent que amb carn. Petons.
EliminaÒndia!!! Quin plat de luxe!!!! M'encanta......
ResponEliminaPetons, Chus!
Olga
I fet ben de pressa si ja tens les mongetes bullides. Per fer una bona sobretaula i anar paint. Petons.
EliminaAmb un plat aixís és normal que no sàpiga greu repetir :)
ResponEliminapetons
És l'avantatge que tenen aquests plats, que d'un dia per l'altre sembla que encara estiguin més bons. Petons.
EliminaNo m'estranya, repetir un plat de luxe com aquest és un privilegi! Petons i Bona Pasqua!
ResponEliminaI tant que si, Mònica! Bona Pasqua!
EliminaUn gran plat!!! Bona Pasqua!
ResponEliminaBona Pasqua, Chus, a gaudir d'aquests dies de vacances!
EliminaCom ben dius, es un plat molt complert i ha de ser molt i molt bo!!! Petons
ResponEliminaNosaltes el fem com a plat únic, amb una mica d'amanida per acompanyar. I fruita per postres, si no seria un dinar massa copiós. Petons.
EliminaMongetes i cloïsses!!! nyammm
ResponEliminaUn plat molt nutritiu com tu dius i deliciós! Molt bona Setmana Santa!
Petons
Bona Setmana Santa a tu també, Núria. Petons.
EliminaUn plat exquisit!! Petonets!
ResponEliminaD'aquestes cassoles de tota la vida, no? Petons.
EliminaÑammmmm, no cal dir res mes :))))
ResponElimina