Qui bada boca, es queda sense coca
Pels pèls aquest mes arribem a la proposta de Memòries d'una cuinera. Després de la hiperactivitat a què ens va abocar l'elaboració de mones, ens hem pres la setmana amb tranquil·litat, mentre gaudíem dels carrers el dia de Sant Jordi i ens dedicàvem a a menjar verdures i fruites la resta de la setmana, per compensar una mica els excessos de la Pasqua. Aquest diumenge ens hem aixecat aviat i hem preparat aquesta coca de iogurt per esmorzar. Una recepta del Corpus del Patrimoni Culinari Català que hem volgut tastar: aromatitzada amb anís i llimó, ha quedat molt esponjosa i lleugerament humida. i, com encara teníem gra d'ametlla crua que ens havia sobrat de fer les mones, n'hem escampat amb sucre per tota la superfície abans d'enfornar. Tot un esmorzar de diumenge.
Si voleu altres receptes de coca de iogurt, mireu la coca de iogurt segons la recepta de Xavier Barriga. o, en versió cake, aquest cake marbrat.
Per un motlle de 24 cm. de diàmetre:
220 grams de sucre
180 grams de farina (jo de rebosteria)
3 ous
Un iogurt
Un sobre de llevat químic en pols
La ratlladura d'un llimó
Un pessic de sal (no sortia a la recepta original)
Un raig d'anís (jo 20 grams)
Oli (no en dóna la quantitat, jo hi he posat 30 grams d'oli d'oliva suau)
Sucre per empolvorar
Gra d'ametlla crua
Segons la recepta original, cal fer una pasta amb la farina, els ous, el sucre, el llevat, el iogurt i l'oli. Després, s'hi afegeix la pell del llimó i l'anís i es treballa fins aconseguir una pasta homogènia. Llavors es posa al motlle greixat amb oli i es posa al forn prèviament escalfat a 170 graus.
Jo he variat una mica el procediment i he utilitzat un robot amassador (Kitchen Aid):
Espongem els ous amb el sucre amb l'accessori globus, de manera que la mescla augmenti de volum i blanquegi.
Afegim el iogurt i mesclem suaument.
A continuació, hi anem incorporant la farina tamisada amb el llevat químic en dos o tres cops, barrejant suaument després de cada tanda.
Afegim la ralladura de llimó i la sal.
Finalment, incorporem l'anís i l'oli, lentament i barrejant suaument un parell de minuts.
Tapem la mescla amb film transparent i deixem reposar a la nevera uns 30-40 minuts.
Escalfem el forn a 180 graus.
Greixem un motlle amb oli d'oliva i hi aboquem la mescla.
Hi escampem pel damunt gra d'ametlla crua i empolvorem amb sucre.
Enfornem uns 30 minuts o fins que punxem amb una agulla i aquesta surti seca.
Traiem del forn, deixem reposar uns 10 minuts i traiem l'anell del motlle. En el meu cas, la base del motlle és de ceràmica i fa les funcions de plat, per tant no l'he desemmotllat de la base.
Boníssima Chus! No cal dir res més.
ResponEliminaJo sort que quan vaig veure la proposta vaig recuperar una recepta que ja tenia feta, d'altra manera m'hagués passat com a tu heheh
PTNTS
Dolça
Sí, jo també he hagut de córrer a última hora, aquest mes hi ha hagut molta feina, amb la Setmana Santa i les mones, no? Petons.
EliminaCom m'agrada el gustet del anís en els dolços..
ResponEliminaEs veu tan esponjos y tobet que ha d'estar un plaer fer un mos.
PETONETS BONICA i BONA SETMANA :)))
Molt tou i saborós, si t'agrada l'aroma de l'anís. Un berenar de luxe, Conxita. Bona setmana.
EliminaUna coca genial...amb iogurts garrotxins (que són espectacularment bons) i amb detall d'aprofitament....el toc d'anís i llimona genial, i el cruixent per sobre encara més! Petons!
ResponEliminaSí, són uns iogurts molt bons aquests, uns dels nostres favorits. I el cruixent, no m'hi puc resistir a no posar una bona capa de sucre i algun fruit sec als pans de pessic, queden tan bons! Petons.
EliminaUna participació boníssima! el toc de l'anís i de la llimona m'hi encanten, a les coques! i a més rematat amb aquestes "sobres" d'ametlla encara ha d'estar més bona. Un petó!!
ResponEliminaL'ametlla torradeta amb el sucre li dóna un gustet molt bo a la coca. M'agrada menjar-me-la amb una presa de xocolata però, en aquest cas, amb l'ametlla ja no cal afegir-li res més. Petons.
EliminaA mi també m'agrada la combinació de llimona i anís per a la coca de iogurt. El toc d'ametlla picada ha de quedar molt bé. Petonets!
ResponEliminaÉs un coc amb sabor casolà, suposo que l'anís hi té molt a veure, em recorda la rebosteria de les padrines, que sempre tenia aquest regust d'anís. Petons.
EliminaTé una pinta tremenda. Aquestes coques són es que més m'agrade, com dolç, per esmorçar al matí.
ResponEliminapetons i bona setmana
A nosaltres també ens encanta començar el dia amb un esmorzar casolà com aquest. Jo, que no sóc gaire de prendre llet amb cereals, cada dia esmorzaria una coca així. Petons.
EliminaLos bizcochos caseros están exquisitos Chus! Y este de yogur se ve de lo más esponjoso, y con ese toque de limón ya sin palabras. Yo también quería participar este mes, pero al final, como siempre, me lo dejo para última hora y no me da tiempo. Qué pena :) Pero bueno, me llevo un trocito de tu coca jeje.
ResponEliminaBesos, Nieves ♥
Pues a mí casi me pasa lo mismo, Nieves. Menos mal que estos bizcochos se hacen en un momento que, si no, tampoco llego a tiempo. Besos.
Eliminal'anís que no hi falti!!!!! per a mi és ideal. Moltíssimes gràcies per participar. petonets
ResponEliminaBoníssim el pa de pessic amb anís i amb una presa de xocolata un escàndol!!!!
ResponEliminaQue maca que t'ha quedat aquesta coca, amb aquest sucre per sobre... fa venir ganes de clavar queixalada! Ha de ser deliciosa. Jo és el primer cop que participo a Memòries d'una cuinera i he preparat una coca de llimona i llavors de rossella, si la vols veure em farà molta il.lusió, em trobes aquí
ResponEliminahttp://lesreceptesquemagraden.blogspot.com.es/
Tens tots els robots!;)
ResponEliminaUn molt bon esmorzar de cap de setmana.
Petons i moltíssimes gràcies per participar.
...i amb ametlla...ummmm!
ResponElimina