dimarts, 19 de novembre del 2013

Pastís de formatge i codonyat



Sol setembrer madura el codonyer








Ens agrada molt menjar codonyat amb formatge per postres. Jo em decanto per formatges cremosos i suaus, però altres membres de la família prefereixen formatges més consistents. Volíem provar com quedaria un pastís que combinés el formatge i el codonyat, amb una base de galeta. El vam fer un diumenge al matí per menjar-lo a l'hora de dinar. Quan el torni a fer, el prepararé el dia abans per a que pugui quallar bé tota la nit i quedi més consistent. En el nostre cas, la gormanderia de voler-lo tastar a l'hora de dinar ens el va fer posar una estona al congelador abans de servir. I va quedar molt bo. El repetirem.





Per un motlle de 23 cm de diàmetre:

Per la base:

150 grams de galetes Maria
70 grams de mantega a temperatura ambient

Per al pastís:

150 grams de sucre
La pell d'un llimó sense la part blanca
Mig quilo de formatge fresc (el nostre quark)
Un iogurt
5 ous


Per al codonyat (ens va sortir la cobertura del pastís i els tres motlles de la recepta del codonyat), mireu la recepta i les quantitats aquí.

Aquest pastís l'hem fet amb la Thermomix, adaptant-lo de la recepta de la Tarta de formatge del llibre Imprescindible






Escalfem el forn a 180 graus.

Posem el sucre al vas i polvoritzem 30 segons, velocitat progressiva 5-10. Afegim la pell de llimó, ben assecada amb paper de cuina, i tornem a programar el mateix temps i velocitat. Reservem en un bol.

A continuació, posem les galetes al vas i les triturem 20 segons, velocitat 6. Hi afegim la mantega i barregem 10 segons, velocitat 6. Aboquem aquesta preparació al motlle i aixafem bé per fer la base del pastís. Posem al forn uns 10 minuts, traiem i deixem refredar. Guardem a la nevera.

Quan tinguem la base freda, posem al vas la barreja de sucre i llimó que teníem reservada i hi afegim la resta d'ingredients del pastís. Programem 7 minuts, 100 graus, velocitat 4. Acabat aquest temps, barregem 30 segons a velocitat 5 per deixar una crema ben fina.





Aboquem aquesta crema al motlle, damunt de la base de galeta. Deixem refredar. Poc a poc, anirà quallant. Quan la crema s'hagi refredat, introduïm el motlle a la nevera i deixem una bona estona; si és possible, tota la nit, per a que el pastís agafi consistència. Cobrim el motlle amb film transparent per evitar que es faci crosta. 

Per fer el codonyat, seguim les indicacions de la recepta. Un cop tinguem la textura desitjada, aboquem la quantitat necessària per cobrir la base d'un motlle com el del pastís, amb un gruix de mig centímetre, aproximadament. Deixem refredar i quallar completament.

Amb cura, desemmotllem el codonyat i el posem damunt del formatge. Aquest pastís té una consistència cremosa i més aviat tova. Si volem aconseguir una consistència més forta, el podem posar al congelador uns 30 minuts abans de servir.



14 comentaris:

  1. Molt bo i preciós...quin tall més preciós...aquesta capa superior de codonyat ha de ser espectacular!

    ResponElimina
  2. Enlloc de la melmelada de gerds o de fruits rojos de sempre, hi hem posat el codonyat. Ha quedat realment bo. I al fer la capa superior tota d'una peça, la presentació també queda molt bé, no? Petons.

    ResponElimina
  3. Déu n'hi do quin pastís!!!! De codonyat!!!! mmmmm.....quin ritme que portes!!!!!
    Salut i petons,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó, haurem d'abaixar el ritme, si no arribarem a les festes de Nadal empatxats! Petons

      Elimina
  4. Una combinació molt interessant formatge i codonyat!! Petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ens agrada combinar-los a les postres o com aperitiu. Queden molt bé junts. Petons.

      Elimina
  5. Quina delicia!! És com un somni, en comptes de menjar un tros de formatge amb codonyat...et menges un tall d'aquest pastís!! Boníssim!
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. El pastís era molt bo, tot i que costa més de fer que menjar-se un tros de formatge amb codonyat, però val la pena, de veritat. Petons.

      Elimina
  6. Quina gràcia, Chus! Jo vaig pensar el mateix, volia fer unes postres que combinessin el formatge i el codony, i vaig optar per una tatin que trobaràs al meu blog si em visites, de la setmana passada. Jo ara m'apunto el teu que com a pastís cremós ha de ser de vici, la teva recepta!! Quina bona pinta! I quin bon acabat del codonyat!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja la vaig veure, la teva tatin, em va semblar una idea genial combinar el formatge i el codonyat d'aquesta manera. Déu n'hi do el que dóna de si el codonyat, no? Petons.

      Elimina
  7. El pastís de formatge m'encanta i la combinació formatge-codony també.
    Els pastissos de formatge els faig amb Philadelphia, el proper el faré amb Quark.;)
    Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Té un puntet d'àcid que trobo que li va bé a la dolçor del codonyat. Petons.

      Elimina
  8. QUIN PASTÍS TAN DELICIÓS CHUS... Es d'aquells postres que mentres es fonen a la boca sens una especie de EXTASIS díficil d'explicar amb paraules.
    US VA QUEDAR FANTASTIC... apa a repetirlo!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. El dolç del codonyat amb el formatge casen molt bé I te'l menges sense adonar-te'n, estava realment bo. Petonets.

      Elimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.