De genollons codonys collia, de genollons collia codonys
Un embarbussament ben conegut de tothom i que ens pot fer acabar dient una grolleria si ens entestem a dir-lo de pressa. Codonys collim i codonys preparem per fer un bon codonyat i aprofitar els fruits que ens dóna el nostre codonyer, ben carregat aquest any. Ja n'hem fet panellets fa uns dies, també l'utilitzem en amanides on ens agrada contrastar el sabor dolç i el salat; amb formatge per postres o com aperitiu. Per picar-ne un bocinet quan preparem el dinar o si ens pica el cuquet. I en algun pastís que aviat publicarem. Ben guardat en un recipient hermètic ens aguantarà molt temps a la nevera i en podrem gaudir tot l'hivern.
Des que tenim la Thermomix, el codonyat el fem sempre amb aquesta màquina. És molt còmode i no cal estar pendent de remenar contínuament. Hem seguit la recepta del llibre "Imprescindible" però adaptada al nostre gust, ja que el temps que marca la recepta no és suficient perquè el codonyat agafi la textura que ens agrada. Evidentment, tot dependrà del grau de maduració de la fruita, de les quantitats de pectina que duu, i del gust de cadascú, de manera que aquí hi ha la recepta al nostre gust.
Per uns 1.200 grams de codonyat necessitarem:
650 grams de codonys, ben rentats i sense llavors
Una mançana golden sense pelar i sense llavors
550 grams de sucre
Un llimó pelat sense part blanca ni llavors
Tallem el codony a bocins i el posem al vas de la Thermomix. Fem un primer triturat 8 segons a velocitat 5. Afegim la resta d'ingredients i tornem a picar 5 segons a velocitat 5.
Programem 30 minuts, 100 graus, velocitat 5. Passats 20 minuts, traiem el cubilet de la tapa i deixem coure per afavorir l'evaporació.
Comprovem ara la textura del codonyat. En el meu cas, mai m'ha agradat la textura en aquest punt de la cocció, de manera que, un cop passats els 30 minuts, programo 5 minuts més, temperatura Varoma, velocitat 5 i sense cubilet.
Passat aquest temps, es comprova de nou la textura del codonyat. Normalment, sempre he de tornar a programar 5 minuts més a la mateixa temperatura i velocitat. En aquest punt el codonyat té la textura que m'agrada i és el moment de passar-lo a un recipient i deixar-lo refredar.
Aquest cop, enlloc d'un recipient hem utilitzat uns motlles de mini bundts. Queden força bonics per regalar-los a la família o als amics.
Quina monada!!! Això de fer el codonyat en motlles tan preciosos el fa encara més irresistible!
ResponEliminaSón uns motlles de silicona que he estrenat precisament amb el codonyat. Queden bonics i com als nens els entra tot millor pels ulls........ Petons.
EliminaQue curiós! No sabia com es feia el codonyat. I amb aquests motllos queda moníssim!! Petonets!
ResponEliminaJo en faig des que tinc la Thermomix. Abans ma mare el feia a la manera tradicional, però ara me'n demana a mi, que costa menys! Petons.
EliminaOoooooh!!! Quina delicia!!!!!! Tinc moltes ganes que publiqueu el pastis fet amb codony!!!! Jo el vull veure i el vull fer!!! Saps que mai n'he fet? Em fa por pel tema que no sé com quedaria amb el "sense sucre" no sé com li aniria fet amb edulcorant, i em fa por fer alguna cosa que no surti jajajaj Pero suposo que si feu la recepta, puc agafar el codony que venen al super sense sucre directamente, no? Vindria a ser "igual"? Ja sé que de sabor, igual no és, pero ja m'entens!
ResponEliminaM'ha encantat com t'ha quedat, la presentació es preciosa!!! M'encanta el motlle que heu utilitzat! Una meravella!! PEtons,
Doncs jo suposo que el sucre es pot substituir per algun altre tipus d'edulcorant, però no ho he provat mai. Si pots aconseguir codonyat sense sucre, doncs llavors cap problema. Petons.
EliminaCarai, Chus! Semblen petites joies, aquests codonyats. El color és el que a mi m'agrada, color caramel! Petons
ResponEliminaEls vaig fer amb uns motlles diferents per variar una mica, sempre que fem codonyat el passem directament a un recipient de vidre per guardar-lo tancat a la nevera. Aquest cop he volgut fer-ne uns quants més boniquets. Petons.
EliminaQue maca la forma del codonyat, Chus! Aquest cap de semana també n'hem fet a casa, però l'hem posat en un motlle gran, aquests t'han quedat moníssims inclús per presentar a la taula. Com tu dius dura moltíssim i és tan bo per a tot!!! Petons
ResponEliminaPresentats així els fa gràcia als nens i, fins i tot, en podem regalar a familiars i amics. És tan bo! Petons.
EliminaQuè macos així presentats! L'any passat vaig tenir prou paciència i em van quedar cuallats.
ResponEliminaLa TMX serveix per tot, no?
Petons.
Doncs jo no havia fet codonyat fins que vaig tenir la TMX a casa. La veritat és que és més ràpid i més fàcil amb aquesta màquina. Hem d'aprofitar-nos-en, no et semla? Petons.
EliminaJo també lo faig amb la Thermomix!!!! Prenc nota de la teva recepta i...de presentar-lo en aquests motlles tan bonics!!! M'has donat una ideaaaaaaaa!!!! Gràcies!!!
ResponEliminaPetons,
Olga
Jo he donat els temps i temperatures que deixen el codonyat al meu gust. Tu també el fas així? Petonets.
Elimina¡Qué delicia! Pero, además con esa presentación es todo un encanto. ¡Mis felicitaciones!
ResponEliminaSaludos.
Muchas gracias, es un postre muy socorrido y aguanta mucho en la nevera bien tapado. A los niños les encanta. Saludos.
EliminaQué ricura de receta Chus!! La presentación de esos moldes es fantástica, no los he visto nunca! Y las fotografías como siempre, preciosas! Un besito
ResponEliminaGracias Nieves, son unos moldes de silicona que compré en un bazar oriental, no creas, pero la verdad es que quedan muy monos, no? Besos.
EliminaQue monos amb aquests motlles... jo sempre els faig amb la típica safateta d'alumini... haurem de vigilar més l'estètica , heheh.
ResponEliminaPTNTS
Dolça
Jo he de reconèixer que també poso el codonyat en tuppers de vidre per guardar a la nevera, però com aquestos eren per penjar al bloc, doncs vaig mirar que quedessin bonics. I sí que van quedar bé, no? Petons.
EliminaPerò que bonics! M'encanten! Jo mai n'he fet, com que no tinc termomix sempre m'ha fet respecte perquè m'han dit que t'has de passar molt de temps remenant. Però aquest fan goig de veritat. Nyam, proba'ls amb un formatge ben curat
ResponEliminaUi Sònia, jo no passo del Philadelphia, no puc amb els formatges forts. De totes maneres, a la resta dels de casa et puc assegurar que els encantarà la combinació que proposes. Petons.
EliminaAisss com m'encanta la CONFITURA DE CODONY i t'han quedat per MENJARSELS!!!!
ResponEliminaGràcies, Conxita, és tan bo el codonyat a la tardor....Petons
Elimina