divendres, 15 de novembre del 2013

Bescuit de pastanaga i ametlles


On no s'hi fa res, s'hi fa l'ametller








Aquest bescuit ens va cridar l'atenció perquè no porta ni mantega ni oli. Està fet amb pastanaga i ametlla mòlta, a més d'una mica de farina, sucre i ous. Ens va semblar una bona opció per els esmorzars de cada dia, en què cal energia per començar la jornada. I aquí tenim l'energia del fruit sec, que omple i et deixa satisfet durant força temps. A més, ens va agradar molt aquest color lleugerament taronja del tall. Al mossegar-lo, es nota el petit gra de l'ametlla, molt picada però sense arribar a semblar farina, i un lleuger record a la pastanaga, amb el perfum de la ratlladura de llimó.




Per un motlle de 24 cm de diàmetre:

300 grams d'ametlla crua
200 grams de sucre
La pell d'un llimó, sense part blanca
300 grams de pastanagues pelades
4 ous
80 grams de farina de rebosteria
Un sobre de llevat químic
Un pessic de sal
Una mica de mantega per untar el motlle









El bescuit l'hem fet seguint una recepta del llibre Reposteria y pasteleria con Thermomix. Si es volem fer de manera tradicional, el farem així:

Escalfem el forn a 180 graus

En un robot de cuina, piquem les ametlles fins que quedin ben fines però sense arribar a la consistència de la farina. Reservem.

Si no podem picar les ametlles, sempre podem substituir-ho per farina d'ametlla. L'única diferència és que, un cop fet el bescuit, no notarem el punt cruixent que dóna l'ametlla picada.

Si podem, fem 200 grams de sucre de llustre. Si no, utilitzem sucre de llustre comprat. El posem en un recipient apte per picar amb un robot de cuina i hi afegim també la ratlladura d'un llimó. Hi incorporem les pastanagues tallades a trossos i piquem bé. Hem d'aconseguir que el sucre quedi ben barrejat amb la pastanaga i ens quedi una mescla ben homogènia.

Passem a un bol i hi afegim els ous, barrejant fins integrar-los bé a la mescla. A continuació, hi posem la farina, el llevat, la sal i les ametlles picades i barregem de nou amb una espàtula fins aconseguir una massa uniforme. 

Untem un motlle amb mantega i hi aboquem la massa. Enfornem uns 40-45 minuts o fins que punxem amb una agulla i aquesta surti seca. (al nostre forn, 40 minuts exactes)







Preparació amb Thermomix:

Escalfem el forn a 180 graus.

Piquem les ametlles al vas, 15 segons, velocitat 6. Reservem en un bol.

Posem ara al vas el sucre i la pell del llimó i triturem 30 segons, velocitat progressiva 5-10, per aconseguir un sucre de llustre aromatitzat amb llimó.

Hi afegim les pastanagues tallades a trossos i piquem 20 segons, velocitat 5. A continuació, hi posem els ous i batem 5 segons, velocitat 7.

Incorporem la farina, el llevat, la sal i les ametlles reservades i barregem 6 segons, velocitat 4. Acabem de mesclar amb una espàtula.

Untem un motlle amb mantega i hi aboquem la massa. Enfornem uns 40-45 minuts o fins que punxem amb una agulla i aquesta surti seca. (al nostre forn, 40 minuts exactes).

Traiem del forn, deixem uns minuts i desemmotllem, deixant refredar damunt d'una reixeta. Quan estigui totalment fred, podem decorar amb una mica de sucre de llustre. Nosaltres hem utilitzat una plantilla.




16 comentaris:

  1. Preciós el pastís, la decoració (senzilla però elengatíssima) i quines fotografies! Noia m'has deixat bocabadada....aquesta entrada és espectacular!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Mònica! La veritat és que les plantilles i el sucre de llustre fan miracles decorant pastissos. Petons.

      Elimina
  2. Quin bescuit més rebò!! Un dia d'aquestos l'he de fer. Salutacions

    ResponElimina
    Respostes
    1. Queda molt esponjós i una mica humit. I es conserva bé dos o tres dies. A veure què et sembla. Petons.

      Elimina
  3. mmm, quina pinta tan bona Chus! Es veu super flonge. Jo al final he comprat les plantilles, merci per la inspiració. Un petó bonica

    ResponElimina
    Respostes
    1. Les plantilles van molt bé, et decoren un pastís en un moment. Ideal per als cocs que fem per esmorzars i berenars, no ens cal cobrir-los amb més greixos. Petons.

      Elimina
  4. Chus, me encanta la repostería/panadería con hortalizas (zanahorias, remolachas, batatas, zapallos, zucchinis...). Es que le aportan dulzor, humedad y perfume a las masas; además, me remiten a las épocas de nuestras abuelas/bisabuelas en que todo era más básico y sencillo.
    Una torta estupenda, sin dudas.
    ¡Saludos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es verdad, estos bizcochos tienen un punto de humedad que los hace deliciosos. Y el aroma de las hortalizas es muy suave. Son realmente deliciosos. Saludos.

      Elimina
  5. Oooooooooooooh! Quina decoració més cuca! I és fàcil... Petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, és divertida, amb tots aquests puntets, no? Petons.

      Elimina
  6. M'encanta la decoració que li has fet!!!! El cóc ha de ser deliciós!!!!!
    Petons!!!
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bo, tendre I lleugerament humit, I amb el cruixent de l'ametlla. El rpetirem. Petons.

      Elimina
  7. Ha de ser molt bo per la combinació d'ingredients i m'agraden molt els topos que has fet amb sucre com a decoració!
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Li donen un toc divertit I destaquen damunt del color taronjós del bescuit. Amb les hores, però, el sucre es va desfent, I més amb aquest bescuit que és una mica humit. Petonets.

      Elimina
  8. Es veu tan rebufó i deu esser tan GUSTÓS que m'el apunto tot seguit doncs jo soc una forofa dels pastissets de pastanaga!!!
    :)))

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un bescuit ideal per esmorzars I berenars sans I amb pocs greixos. A més, és deliciós. Petons.

      Elimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.