dijous, 31 d’octubre del 2013

Panellets



Ditxòs és el mes que entra amb panellets i acaba amb greixets





  

Avui tot Catalunya fa olor de forn: forns que couen els panellets, els moniatos i, fins i tot, hi ha qui hi cou les castanyes. A casa no recordo que s'hagués comprat mai panellets, és tradició fer-los nosaltres, amb la recepta de la padrina, que després va passar a la mare i ara arriba a la següent generació. Com sempre, han quedat boníssims. Bona castanyada a tothom.









Ingredients per fer la massa dels panellets:

Massa amb llimó:

Mig quilo d'ametlla mòlta
350 grams de sucre
La ratlladura d'un llimó
Un ou
100 grams de patata bullida

Massa amb anís:

Els mateixos ingredients que abans, però substituint la ratlladura de llimó per una cullerada sopera d'anís.

Massa de coco:

375 grams de coco
300 grams de sucre
3 clares d'ou

A més, per decorar:

Codonyat
Ou batut per pinzellar
Xocolata fondant
Sucre de llustre
Ametlles senceres pelades
Nous











Posem en un bol gran el sucre, la patata i l'ou i remenem fins que els ingredients quedin integrats. Afegim l'ametlla mòlta i amassem fins aconseguir una massa homogènia. Posem aquesta massa en una bossa de plàstic, tanquem i reservem a la nevera d'un dia per l'altre. Fem el mateix amb la massa amb anís. 

L'endemà, fem tantes porcions de la massa com varietats en vulguem fer. Nosaltres n'hem fet 7, a més dels de coco.

De cada porció n'anem fent boletes i anem guarnint. Així els hem decorat:

Ametlla: Decorem la boleta amb una ametlla pelada i, un cop enfornat i fred, empolsinem amb sucre de llustre.

Ametlla picada: Pinzellem el panellet amb ou batut i l'arrebossem amb ametlla picada.

Bolets: Donem a les boles forma de bolet. Un cop enfornats i freds, suquem la punta del bolet en xocolata fondant.

Pinyons: Pinzellem amb ou batut i hi enganxem els pinyons. Tornem a pinzellar.

Xocolata: Enfornem les boletes sense guarnir i, un cop fredes, les suquem amb xocolata fondant i deixem assecar.

Codonyat: Aplanem la massa amb un corró i hi posem a l'extrem una tira de codonyat. Enrotllem la massa i tallem porcions d'uns 2 cm. Empolsinem amb sucre de llustre quan ja estiguin cuits i freds.

Nous: Decorem cada boleta amb mitja nou.







Enfornem els panellets a 200 graus uns 7-8 minuts, fins que estiguin daurats. Traiem de seguida, si no ens quedaran secs.

Per fer els panellets de coco, posem en un bol el sucre i les clares i remenem fins integrar els ingredients. Afegim el coco i amassem fins tenir una massa homogènia. Formem boletes i les enfornem igual que hem fet amb els panellets.





14 comentaris:

  1. quina pintassa... a mi ja ni me'n queden! petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs nosaltres encara tenim aquesta súper safata per sopar, amb castanyes i moniatos... Quin tip! Petons.

      Elimina
  2. Això sí que és apurar fins a l'últim minut, eh Chus? Tots fan molt de goig, però els meus preferits sens dubte, els de codony. Bona festa!!!

    ResponElimina
  3. Si, ha estat acabar el post i posar-nos a sopar. Bona castanyada, Mercè!

    ResponElimina
  4. Estos pequeños bocados, delicados y bien tentadores tienen una pinta que invita a la glotonería jajaja :D
    Me han encantado y voy a probar la receta porque estoy segura que saben a gloria.
    ¡Saludos!

    ResponElimina
  5. Son los dulces típicos que comemos en Cataluña la víspera de Todos los Santos, junto con castañas y boniatos asados. Una bomba calórica, pero una delicia. Saludos.

    ResponElimina
  6. Quina bona pinta!!! Espero que fos una bona Castanyada, que amb aquests panellets segur que si! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. La Castanyada molt bé, amb els panellets, els moniatos I les castanyes. I una mica de vi ranci per acompanyar (tot I que és més tradicional el moscatell, però tot va a gustos). Petons.

      Elimina
  7. A nosaltres els que ens agraden més son els de pinyons i els cocos..però els teus semblen tots boníssims. Bona Castanyada..

    ResponElimina
  8. Quina monada Chus!!! Aquest any no n'he fet de panellets, i ara en veure els teus me'n penedeixo... ;-)
    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs això rai, que té remei! Hi ha una dita que diu que tots els sants tenen vuitada, així que encara hi ets a temps de fer-ne, si t'animes. Petons.

      Elimina
  9. Ñammm com els deviau disfrutar, es veuen PERFECTES!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant que els vam disfrutar! Es van acabar en un tres i no res, un dia és un dia! Petons.

      Elimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.