dimecres, 9 d’octubre del 2013

Tarta tatin de figues amb crema anglesa



Oliveres del teu avi, figueres del teu pare i vinyes teves






Doncs de tot en tenim una mica, les oliveres ben velles, de la rebesàvia del Xavier; la figuera, plantada pel meu pare ja fa molt. I de vinyes, les millors les més joves. Continuem amb les figues, ja portem unes quantes receptes, però al camp, quan arriba un producte, tot és menjar el mateix mentre dura la temporada del producte en qüestió: si hi ha bròquil, doncs bròquil per dinar i bròquil per sopar, en verdura, en crema, en truita...... I el mateix amb la fruita. Hem volgut fer una tarta tatin amb figues i acompanyar-la amb una crema anglesa. Quan estàvem a punt d'acabar de farcir la tarta amb les figues, se'ns han acabat i hem hagut de completar el centre de la tarta amb una mançana. Ha quedat igualment deliciosa. Brutal, diria jo.






Per una tarta de 26 cm de diàmetre (en mengen bé 10 persones) necessitarem:

Una làmina circular de pasta de full
1.250 grams de figues, les nostres negres i pelades
150 grams de sucre
El suc de mig llimó
50 grams de mantega
Canyella en pols

Per la crema anglesa (amb Thermomix, segons la recepta del llibre Reposteria y pasteleria):

300 grams de llet
3 rovells d'ou
50 grams de sucre
Una culleradeta de sucre vainillat









Escalfem el forn a 180 graus.

Primerament, preparem la crema anglesa: Posem tots els ingredients al vas de la Thermomix i programem 7 minuts, 90 graus, velocitat 4. Aboquem en un recipient, deixem refredar i conservem a la nevera fins el moment de servir. Podem tapar la superfície amb film transparent, per evitar que es faci una crosta a la part superior.

A continuació, engreixem el motlle on farem la tarta amb mantega. Nosaltres hem fet servir un motlle circular de silicona, perquè els altres que tenim són desmuntables i correm el perill que s'escoli el caramel si no està ben ajustat.

Fem un caramel en una paella amb el sucre, el suc de llimó i la mantega. Quan agafi el seu típic color daurat, l'aboquem dins del motlle, mirant que cobreixi tota la superfície. Col·loquem les figues ben atapeïdes damunt d'aquest caramel. Empolvorem amb una mica de canyella en pols.









Finalment, posem la làmina de pasta de full al damunt i anem apretant les vores cap a l'interior del motlle, de manera que les figues quedin ben subjectes per la pasta de full. Punxem la superfície per evitar que pugi.
Introduïm al forn durant uns 20 minuts o fins que veiem que la pasta de full està daurada. 
Desemmotllem quan el caramel encara no s'hagi solidificat (si no, la feina serà nostra per treure la tarta del motlle). Deixem refredar.
Servim acompanyat de la crema anglesa.





18 comentaris:

  1. Ay por favor, que delicia esta receta, si me dejas me la como todaaaaaaa, y quedo una pelota, ja, besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues sí, cuando la pruebas es difícil no repetir, la mantequilla y el azúcar del caramelo le dan un sabor irresistible. Saludos.

      Elimina
  2. Ara mateix t'agafaria un trosset.....mmmmm....què bona ha de ser!!!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aiss, que ja ens l'hem acabada tota! Estava boníssima, Olga. Petons.

      Elimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, I no en tornarem a tastar fins l'estiu vinent, així que ara que podem, n'hem de menjar. Petons.

      Elimina
    2. Núria, he eliminat el teu comentari per error! Disculpa.

      Elimina
    3. No t'amoinis Chus!! Les figues s'han d'aprofitar com tu dius, a més tenen una temporada curta! Petonets

      Elimina
  4. Que bona aquesta tarta feta a l'estil Tatin, Chus!!! No la he fet mai amb figues... pero em puc imaginar la finor d'aquestes postres... Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És molt saborosa, Mercè, les figues queden molt suaus I la crema li dóna un punt deliciós. Petons.

      Elimina
  5. Una estupenda propuesta para aprovechar los higos de la temporada (o acompañados con manzana, que ya han demostrado ser buena dupla). Una tarta deliciosa. Me encanta.
    ¡Saludos!

    ResponElimina
  6. Una altra bona recepta per aprofitar les figues..me'n vaig corrent a collir les que encara queden a la nostra!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant, és una pena que es facin malbé, són tan bones!

      Elimina
  7. Figues, figues, figueeeessss!!!
    Així amb tatin... boníssimes!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja ho pots dir , ja....barrejades amb el caramel I la mantega....mmmmmm! Petons

      Elimina
  8. ¿UNA TATIN DE FIGUES AMB UN TOC DE POMA?
    Hummm quina DELÍCIA!!! :)))

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, sí, tota una delícia, t'ho ben asseguro. I ben fàcil de fer, Conxita. Petons.

      Elimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.