dimarts, 14 de maig del 2013

Melmelades: de maduixots i de taronja

Al pot petit hi ha la bona confitura



Abans que es passi el temps dels maduixots havíem de fer-ne melmelada. I també una mica més de taronges, perquè la que vam fer a l'hivern és a punt d'acabar-se. I com encara trobem unes taronges molt bones a la fruiteria on comprem normalment, doncs ens vam posar a fer melmelades tota la tarda. Amb la Thermomix, perquè és molt còmode i no cal estar pendent de remenar. Abans vam esterilitzar els pots. I, quan vam tenir la melmelada envasada i esterilitzada, vam retallar unes peces de roba de vichy i vam imprimir unes etiquetes perquè quedessin uns potets ben bonics per tenir al prestatge o per regalar.



Primerament, esterilitzem els pots:

Posem les tapes dels pots en un cassó, les cobrim bé d'aigua i les deixem bullir uns 10 minuts.

Els pots també es poden esterilitzar en una olla amb aigua bullint durant 10 minuts, protegits amb draps perquè no es copegin entre sí i es trenquin. Traiem i deixem assecar damunt d'un drap de cuina net.

Una altra manera d'esterilitzar els pots és al forn: Escalfem el forn a 160 graus durant 10 minuts. Introduïm els pots nets i secs damunt una safata coberta amb paper de cuina i deixem esterilitzar 15 minuts a 140 graus (Aquesta manera és més còmoda perquè ens estalviem mullar tots els draps de cuina que cal posar a l'olla si esterilitzem amb aigua bullint)

Mentre fem tot aquest procés d'esterilització, podem anar fent la melmelada.






Per a 650 grams (aproximadament) de melmelada de maduixots necessitarem:

600 grams de maduixots
500 grams de sucre
El suc de mig llimó

Posem tots els ingredients al vas de la Thermomix i programem 30 minuts, 100 graus, velocitat 1. Si volem la melmelada més triturada, pugem a velocitat 2.

En acabar, comprovem la textura de la melmelada. Si la volem més espessa, podem programar cinc minuts més a la mateixa temperatura i velocitat però traient el cubilet i posant-hi el cistellet perquè evapori.

Finalment, posem la melmelada als pots, tanquem amb les tapes i deixem de refredar de cap per avall d'un dia per l'altre, per a que facin el buit.

Si volem que la melmelada ens duri més, posem els pots ja freds en una olla, els protegim amb draps de cuina i els posem a bullir durant uns 15 minuts. Retirem del foc i deixem refredar d'un dia per l'altre damunt un drap de cuina.



Per 1 quilo (aproximadament) de melmelada de taronja necessitarem:

500 grams de taronges
1 pastanaga grossa
Un llimó gran pelat, sense part blanca ni llavors
500 grams de sucre

Pelem bé les taronges, mirant que no quedi gens de blanc, les trossegem i les posem al vas de la Thermomix. Amb una de les taronges tenim cura de pelar-la de manera que ens quedi una pela sense gens de blanc, en fem tires i reservem.

Pelem també el llimó, mirant de treure totes les llavors, posem al vas. Pelem i tallem la pastanaga en quatre o cinc trossos i l'afegim al vas. Finalment, hi posem el sucre. Triturem uns 6 segons a velocitat 4. Comprovem la textura: si no volem que es notin els trossos de fruita, tornem a triturar fins aconseguir la textura desitjada.

Programem 20 minuts, temperatura Varoma, velocitat cullera. Afegim pel bocal les tires de la pell de taronja que hem reservat abans.

En acabar, posem la melmelada als pots i repetim la mateixa operació que hem fet abans amb la melmelada de maduixots.



Cal etiquetar els pots per poder comprovar la data d'envasat. Nosaltres hem imprès unes etiquetes i hem cobert les tapes amb roba de vichy. Una capseta amb una varietat de melmelades pot ser una bona idea per regalar, no?





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.