dimarts, 2 de juliol del 2013

Gaspatxo amb prunes



Les prunes són dels sastres







Sembla ser que a l'Alt Empordà hi havia el costum de regalar prunes als sastres que anaven a cosir a les cases de pagès, ens explica Parés i Puntas a Tots els refranys catalans.

Nosaltres seguim amb les prunes. Ja que n'hi ha, i moltes, no les desaprofitem. Hem fet melmelada, en mengem de postres, per berenar, a mig matí... I ara també per dinar. Avui hem fet gaspatxo i hi hem posat prunes. De fet, hi ha receptes de gaspatxo amb maduixes, amb síndria, amb fruits del bosc.... Doncs nosaltres l'hem fet amb prunes. Com  les nostres no estan tractades, no les hem pelades, per aprofitar tots els nutrients de la fruita. Això sí, la pell deixa un lleuger gust amargant. Si es vol evitar només cal pelar-les.










Per dos litres de gaspatxo necessitarem:

Mig quilo de tomates madures
Mig quilo de prunes roges sense l'os i, si es vol, pelades
100 grams de cogombre, pelat i tallat en tres o quatre trossos
100 grams de pebrot verd tallat en tres o quatre trossos
Un gra d'all
50 grams d'oli d'oliva
30 grams de vinagre
Mig litre d'aigua molt freda










Aquesta recepta és amb Thermomix, perquè és un plat que està fet en un moment, la trituració és perfecta, no cal pelar les tomates ni passar el gaspatxo pel colador xinès. Si es vol fer a la manera tradicional, serà millor pelar les tomates i, després de triturar els ingredients, passar el gaspatxo pel colador xinès.









Posem al vas de la Thermomix les tomates, tallades a quarts, les prunes, el cogombre, el pebrot i el gra d'all. Triturem 3 minuts a velocitat progressiva 5-10. 
A continuació hi afegim l'oli, la sal i el vinagre i tornem a triturar 2 minuts, velocitat progressiva 5-10. A nosaltres ens agrada com emulsiona l'oli i canvia lleugerament el color del gaspatxo. Per això el triturem durant 2 minuts.
Finalment, hi afegim l'aigua ben freda. 
Enlloc d'aigua, també s'hi pot posar 500 grams de glaçons i tornar a triturar 2 minuts a velocitat progressiva 5-10.

Acompanyem amb trossets de cogombre, pebrot, tomata, pa torrat.....












10 comentaris:

  1. Una recepta boníssima i unes fotos xulíssimes, Chus!

    ResponElimina
  2. El color el fa molt bonic, Chus, haurà que tastar-la. La dita d'avui molt curiosa. I quan no era temps de prunes, pobra gent que? ;) Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí, pobres sastres, potser llavors els donaven les prunes seques... A veure qui treballaria avui per un grapat de prunes....

      Elimina
  3. Ja em vas sorprendre quan vas sucar el pa amb les prunes i ara ho has tornat a fer amb el gaspatxo!;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Com ja n'havia provat amb maduixes I síndria, vaig fer l'experiment amb les prunes. I tot just ha començat l'estiu, aviat tindrem prèssecs, albercocs, nectarines...., caldrà anar fent provatures!

      Elimina
  4. Tens un premi al meu blog. Passa a recollir-lo!

    http://carmetarusquilleta.blogspot.com.es/2013/07/premi-versatile-blogger.html

    Petonets!

    ResponElimina
  5. QUINA COPETA TAN REBUFONA I QUINES FOTOS TAN BONIQUES.
    Felicitats!!!:)))

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.