diumenge, 25 de gener del 2015

Canelons de porros, ceps i gambes




Més canelons i menys tovallons










Aquests canelons van ser el primer plat del dinar de Sant Esteve. Vam triar de fer-los amb porros, ceps i gambes per variar una mica dels canelons que mengem quan anem a casa de la mare, que són els de carn de tota la vida. Aquests són una mica més lleugers i es preparen sense gaires complicacions. A més, teníem uns ceps congelats que calia consumir i vam aprofitar per fer "neteja" de nevera. I, com en van sortir bastants, en vam congelar per una altra menjada. Només  vam haver de fer una mica de beixamel i vam tenir el dinar en un moment. No hi va haver gaire temps per fer les fotos, ja ens perdonareu.


Per uns 42 canelons:

800 grams de porros, tallats a rodanxes fines o picats

600 grams de ceps trossejats

700 grams de cues de gambes

3 cullerades de farina

Un vaset de vi blanc

Sal

Pebre negre mòlt

Plaques de canelons (jo he utilitzat canelons precuits)


Per la beixamel:

100 grams d'oli d'oliva

110 grams de farina

800 grams de llet sencera

Una cullerada de postres de pols de ceps

Sal

Pebre negre mòlt

Nou moscada









En una cassola amb oli d'oliva, posem a sofregir els porros. Quan comencin a estar transparents, hi afegim els ceps. Deixem que treguin el líquid i incorporem les gambes. Deixem coure tot junt uns minuts.

Quan tinguem la mescla cuita, fem un forat al mig de la cassola i hi aboquem la farina, deixant-la torrar lleugerament. Llavors hi afegim el vi i anem lligant la mescla, deixant evaporar l'alcohol. Quan la mescla hagi espessit una mica, retirem del foc, passem a un recipient pla i deixem refredar totalment. Podem guardar aquesta farsa tapada a la nevera i preparar els canelons l'endemà.

Hidratem els canelons segons les instruccions de l'envàs. Els estenem ben plans damunt d'un drap i els anem farcint amb la farsa. Reservem.

En aquest punt, podem congelar una part dels canelons per una altra menjada. Jo els poso en una safata plana ben separats i tapats amb film transparent. Un cop congelats, es passen a una bossa de plàstic amb tanca de cremallera i n'anem traient tants com en necessitem.

Per preparar la beixamel, escalfem oli en una paella i hi torrem lleugerament la farina. Llavors hi aboquem la llet i anem remenant suaument, desfent els grumolls. Condimentem amb el pols de ceps, sal, pebre i un polsim de nou moscada. Seguim remenant fins que la salsa espesseixi.

Si volem fer els canelons tots en una safata al forn, posem una capa fina de beixamel a la safata i al damunt hi anem col·locant els canelons. Cobrim amb la resta de beixamel, hi escampem pel damunt formatge ratllat i uns daus de mantega. Gratinem al forn fins que estiguin ben daurats.

També podem servir els canelons en plats individuals napats amb la beixamel. Escalfem els canelons al forn uns minuts, mentre fem la beixamel. En posem tres o quatre a cada plat i cobrim amb una mica de beixamel. Decorem amb una mica de cibulet picat.





7 comentaris:

  1. Quina passada de canelons, han d'estar increibles! Un peó maca, i a veure si et decideixes a participar al concurs de Castey, el premi es fantàstic! Petonets!

    ResponElimina
  2. Quins canelons!! Segur que no va haver temps de fer les fotos, perquè van volar!! Sempre és bo canviar una mica, i aquest cop va sortir un dinar de Sant Esteve boníssim!
    Petons

    ResponElimina
  3. Jo no sóc massa de canelons... si són de carn!! així que aquests si que em fan goig, i a més la combinació dels tres ingredients ha de quedar gustosa i suau a la vegada, boníssims segur! un petó!!

    ResponElimina
  4. Tenen una pinta estupenda. Tranquil·la per les fotos, normal que no hi hagués temps :)
    petons

    ResponElimina
  5. Jo no he provat mai els canelons de gambes..a casa sempre els fem amb carn. Amb els ceps han d'estar boníssims!

    ResponElimina
  6. Quina delícia! Quins canelons més bons per compartir en un àpat tan familiar com el de Sant Esteve!! Petons

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.