diumenge, 7 de febrer del 2016

Pasta (strozappretti) amb salsa de calamars



Per carnaval, tot s'hi val






Aquesta salsa té l'avantatge que es pot deixar mig preparada i es pot anar consumint durant la setmana, amb pasta o arròs. En aquest cas, hem triat uns strozzapretti, un tipus de pasta   allargat i enrotllat sobre sí mateix, semblant als cavatelli, i que es podria traduir com "escanya capellans". Sembla que una de les versions de l'origen del nom té a veure amb capellans massa gormands que menjarien tan àvidament la pasta que haurien estat a punt d'escanyar-se.

Ens va fer gràcia trobar aquest punt d'"anticlericalisme" a la cuina italiana, cosa que ens fa recordar alguns noms de menjar nostres que també són irreverents amb l'església. En el nostre cas, unim la part irreverent amb les ganes de menjar, com la grana de capellà, els macarrons de frare i els del cardenal o el mató de monja. I també tenim una irresistible tendència a unir el  menjar amb l'escatologia, com els deliciosos pets de monja, o les prunes de colló de frare que trobem a l'horta i per Nadal ens mengem ben contents tot allò que "caga" el tronc (ja em perdonareu el to d'avui... És carnaval i tot s'hi val).


Per 5 persones:

500 grams de pasta

1.200 grams de calamars, nets i tallats a trossos i la seva tinta (jo vaig usar la de 3 calamars)

300 grams de ceba

100 grams de vi blanc

300 grams de tomata natural

Oli d'oliva

Pebre negre mòlt

Julivert picat





Amb Thermomix:

Posem la ceba tallada a quarts al vas de la Thermomix i piquem 10 segons, velocitat 5. Hi afegim l'oli d'oliva (uns 35 grams) i programem 7 minuts, temperatura Varoma, velocitat 1.

A continuació, hi posem els calamars i programem 10 minuts, temperatura Varoma, gir a l'esquerra i velocitat cullera. No hi posem el cubilet, per deixar evaporar el líquid que treguin els calamars.

Hi afegim el vi i programem 5 minuts a la mateixa velocitat i temperatura i gir a l'esquerra, també sense el cubilet.

Mentrestant, bullim la pasta el temps exacte que ens marqui el fabricant al paquet.

Finalment, hi posem la tomata, el julivert, el pebre i la sal i tornem a programar 10 minuts, temperatura Varoma, gir a l'esquerra i velocitat cullera. Per evitar que esquitxi la tomata, hi posem al damunt el cistellet, que deixarà que evaporin els líquids. Aboquem la salsa en una cassola ampla on hi càpiga la pasta.

Escorrem la pasta i l'aboquem a la cassola amb la salsa. Deixem coure uns 2 o 3 minuts. Servim immediatament.

Aquesta salsa es pot preparar amb antelació i se'n pot fer per més d'una menjada. Queda molt bona amb pasta i també acompanyada amb arròs blanc i una amanida.


A la manera tradicional:

Piquem la ceba ben fina i la posem a sofregir uns minuts, fins que comenci a estar transparent. 

A continuació, hi posem els calamars i deixem fer, amb la cassola destapada, fins que s'hagi evaporat el líquid. Llavors hi afegim el vi i deixem uns minuts fins que evapori l'alcohol.

Incorporem la tomata i el julivert i salpebrem. Deixem coure fins que la tomata canviï de color i hi afegim la tinta. Tapem i deixem coure uns 10 minuts més. Rectifiquem de sal i pebre, si cal. 

Mentrestant, bullim la pasta el temps exacte que ens marqui el fabricant al paquet.

Escorrem la pasta i l'aboquem a la cassola amb la salsa. Deixem coure uns 2 o 3 minuts. Servim immediatament.






8 comentaris:

  1. M'ha agradat molt la teva explicació inicial referent al nom de la pasta! I la recepta....no diguem!
    Petonets i bona setmana,
    Olga

    ResponElimina
  2. Aiss quin platet mes gustós, amb la gana que tinc a aquesta hora crec que adelantaré el dinar:)
    Mira que en saps de coses interesants CHUS; entrar en el teu racó vol dir apendre sempre quelcom que jo i parlo de mi no sabía.
    UNA ABRAÇADA CARNAVALERA TRESOR :))))
    Conxita

    ResponElimina
  3. En carnaval todo vale y más si tiene un punto de anticlericalismo (eso creo yo). Lo que sería imperdonable en carnaval o en cualquier otra celebración pagana o religiosa sería no preparar esta maravilla de plato, vale que a lo peor no encontramos los strozappretti pero seguro que con otra pasta nos queda igual de sabroso. Gracias por este lujo de receta y por una entrada tan divertida. Bss

    ResponElimina
  4. Quina salsa més bona!! La veritat és que a casa no fem gaire pasta amb marisc o peix i això que queda molt bé!! Amb aquesta recepta segur que provem!

    ResponElimina
  5. Quina salsa més bona!! La veritat és que a casa no fem gaire pasta amb marisc o peix i això que queda molt bé!! Amb aquesta recepta segur que provem!

    ResponElimina
  6. Bona bona bona aquesta manera de fer la salsa i els calamarsos!!! Apuntada queda.
    PTNTS
    Glòria

    ResponElimina
  7. M'ha agradat molt la teva introducció, però més encara aquest plat de pasta que ha de ser gustós i boníssim!! Un petó!!

    ResponElimina
  8. M'ha encantat el plat i l'origen del nom de la pasta...! La cuina és una font de saviesa popular!!! Petonarros!

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.