dimecres, 22 d’octubre del 2014

Pastís de xocolata al whisky





 Creixen els infants i creixen els treballs







 



Aquest encara és un dels pastissos d'aniversari de la Vica, que va celebrar dues festes: una amb les amigues de classe i l'altra amb els cosins. Per a la celebració familiar vam fer aquesta  recepta escocesa, treta d'un petit i preciós llibret anomenat A little Book of Scottish Baking, que vaig portar fa anys d'un viatge a Edimburg. La primera prova del pastís la va fer el meu fill Pavel uns dies abans, per fer un English breakfast al seu institut. Malauradament, l'esmorzar no es va poder celebrar per problemes de salut de la professora d'anglès i el vam poder tastar a casa, juntament amb els amics  de classe que havien participat en l'elaboració del pastís. El tast ens va servir per ajustar alguns ingredients: la cobertura, per exemple, duia sucre a la recepta original, però vam decidir no posar-ne perquè ens agrada l'amargor de la xocolata. I hi vam afegir una primera capa de cobertura de nata muntada, que també va servir per farcir el pastís. El resultat, deliciós. Això sí, com havia sobrat pastís de vainilla de la festa del dia abans, el de xocolata amb whisky el vam destinar al públic més gran (tietes, oncles i pares). Si el volem fer per als nens, només cal no posar-hi alcohol. Ah, i per cert, un ingredient ben curiós: patata.











Per un pastís alt (layer cake) de 18 cm. de diàmetre:

175 grams de farina de rebosteria

Un sobre de llevat químic en pols

Mitja cullerada de postres (tsp) de sal

50 grams de xocolata negra per fondre

110 grams de mantega

175 grams de sucre morè

80 grams de patata bullida i aixafada

2 ous batuts

4 cullerades (tbsp) de llet


Per la cobertura de xocolata:

150 grams de xocolata negra

170 grams de nata líquida

2 cullerades de whisky

(la recepta també incloia 50 grams de sucre de llustre, que no hem posat)


Per la cobertura de nata:

300 grams de nata líquida (35% matèria grassa)

6 cullerades de postres de sucre de llustre


Per decorar els laterals (opcional):

Fideus de xocolata








Escalfem el forn a 180 graus i greixem amb mantega dos motlles de 18 cm de diàmetre.

Tamisem la farina amb la sal i el llevat en un bol i reservem.

Desfem la xocolata al microones a intervals de 30 segons, amb cura de no cremar-lo. Deixem refredar uns minuts.

En un altre bol, batem la mantega amb el sucre fins aconseguir una mescla cremosa. A continuació, hi afegim la xocolata desfeta i la patata bullida. Barregem suaument i integrem bé els ingredients.

Afegim els ous en dues tandes, incorporant una mica de farina després de cada tanda. Finalment, acabem d'incorporar la resta de la farina i la llet, barrejant suaument fins integrar bé tots els ingredients.

Repartim la mescla entre els dos motlles i enfornem durant uns 25 minuts o fins que  punxem amb una agulla i aquesta surti seca.

Traiem del forn, deixem reposar uns minuts i passem a una reixeta. Deixem refredar totalment.





 



Mentre es refreda el pastís, preparem la cobertura de xocolata:

Posem la nata a foc suau i hi afegim la xocolata a trossos. Remenem suaument fins que la xocolata estigui desfeta i la mescla sigui cremosa i uniforme. Traiem del foc i hi incorporem el whisky, integrant-lo bé a la mescla. Deixem refredar. (per donar-li més consistència, jo l'he deixat a la nevera uns 30 minuts).

Muntem la nata amb el sucre i reservem a la nevera.







Per muntar el pastís, cobrim cada capa amb la nata muntada. Cobrim  també tota la superfície i laterals del pastís. Deixem a la nevera durant uns 30 minuts per a que la nata agafi consistència.

Finalment, cobrim tot el pastís amb la cobertura de xocolata. Decorem els laterals amb els fideus de xocolata i, si volem, també podem posar una mica de nata muntada per la superfície, ajudant-nos amb una mànega pastissera.





12 comentaris:

  1. Aquest pastís ha de ser celestial...Mare de Déu quines festes celebra la Vica!!! Genials! Petons!

    ResponElimina
  2. Felicitats a la Vica!!! Quin pastís més espectacular!!! Quines ganes de fer-hi un mosset......mmmmmm......
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
  3. Ya puede estar contenta la Vica con los pasteles que te has marcado para su cumple!! Espectaculares!

    ResponElimina
  4. Per favor quin goig!ha d'estar boníssim! Ultimament fas un pastissos espectaculars!aquest el faig segur!petonets

    ResponElimina
  5. Cuanta celebración y que rico debe de estar este pastel!!.
    Felicidades
    Blanca de JUEGO DE SABORES

    ResponElimina
  6. Ufff, Chus, el tall es es-pec-ta-cu-lar! M'he quedat sense paraules (i amb molta gana!) i qué curiòs lo de la patata. Fa temps vaig preparar un pastís de poma irlandés i precísament la masa es feia amb pure de patata entre altres. Em va sorprende molt perque ni es notaba. La Vica quedaria ven contenta, carai. Vaig a enviar-li el link a ma mare, a vore si em fa alguna cosa pareguda :P Un bes!

    ResponElimina
  7. Deu ni do la Vica, dos pastissos! I tots dos deliciosos, aquest és espectacular! Que bo i que original, amb whiski, patata... Haig de fer-lo! Xun petó bonica!

    Les receptes que m'agraden

    ResponElimina
  8. Molt bonic aquest pastís i això del Whisky i la xocolata li dóna molts de punts!☺ I la patata... sorprenent, oi? Mira que arriba a ser versàtil i cada vegada se li descobreixen més utilitats!
    Petons

    ResponElimina
  9. Un pastís espectacular! i si a més ja l'havíeu provat i has fet els reajustos necessaris, doncs millor encara! La taula de la celebració fa molt de goig, t'agafo idees! Un petó!

    ResponElimina
  10. Apa, apa, quines festetes tan bufonas que prepareu, i quin PASTÍS mes PRECIÓS, quasi puc trobar el gustet de xocolata a dins la meva boca tantas son les ganas de tastar-lo.
    PRECIÓS TOT MACA, UN PETONET :)))

    ResponElimina
  11. Chus, este pastel te ha quedado precioso. Bien tentador, esponjoso y (me imagino por tu descripción) con un muy buen equilibrio entre los sabores y los perfumes. ¡Me encanta! Pero, si es verlo y desear una porción al instante... Un beso grande.

    ResponElimina
  12. ¡Que pinta Dios!
    Me encanta ésta tarta.
    Un beso :)
    lacocinadesole6.blogspot.com

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.