dijous, 18 de setembre del 2014

Cavatelli amb pesto rosso



Del setembre a la tardor, torna la calor







 


Després d'un any i mig de publicar ininterrompudament al blog, aquest estiu ens hem pres unes llargues i merescudes vacances, que han durat gairebé dos mesos. En aquest temps, hem aprofitat per descansar i fer turisme: hem pogut gaudir de la cuina italiana, doncs hem viatjat per Itàlia i el sud de França. I hem volgut començar amb una recepta feta amb productes que vam portar del nostre viatge per Itàlia: tomates en oli i pasta, a més d'un deliciós oli d'oliva. Els alls i l'alfàbrega són de collita pròpia.

Aprofitant, doncs, que teníem tomates en oli, hem volgut fer un pesto rosso. La paraula pesto ve del verb pestare, que vol dir aixafar, i és que la salsa clàssica es prepara aixafant-la amb la mà de morter. Es pot fer amb pinyons, però també amb altres fruits secs, com l'ametlla. Nosaltres hem triat les nous, ens agrada molt la textura que li donen al pesto.

Pel que fa a la pasta, hem preparat uns cavatelli, una pasta que recorda als gnochi, tot i que, a diferència d'aquests, no porten patata, sinó farina i aigua. És un tipus de pasta consistent, amb un cor lleugerament dur i un tall central que ajuda a retenir la salsa i assaborir-la bé. Amb una peça de fruita com a postres, pot ser ben bé un plat únic ben saborós i senzill de preparar.









Per 8 persones:

15 tomates en oli

55 grams de nous

2 grans d'all

20 fulles d'alfàbrega fresca

150 grams d'oli (se'n pot afegir més si es vol més líquid)

50 grams de formatge parmesà (jo no en vaig posar)

Sal

800 grams de cavatelli







Preparació del pesto amb la mà de morter:

Escorrem l'oli de les tomates i les netegem de llavors. Posem al morter tots els ingredients, llevat de l'oli, i aixafem amb la mà de morter. Quan aconseguim la textura desitjada, aboquem l'oli a fil i anem lligant la salsa. Reservem a la nevera cobert amb film transparent o en un pot amb tapa.


Preparació del pesto amb Thermomix:

Posem al vas de la Thermomix tots els ingredients llevat de l'oli. Piquem 5 segons a velocitat 5. Abaixem les restes de les parets del vas amb l'espàtula. Si volem que quedi més triturat, podem programar 2 o 3 segons a velocitat 6.
Un cop tinguem la textura desitjada, programem velocitat 4 amb el cubilet posat i aboquem l'oli damunt de la tapa, que caurà a fil. Aturem la màquina quan hagi caigut tot l'oli dins del vas. Reservem la salsa a la nevera tapada amb film transparent o en un pot amb tapa.






Bullim la pasta en aigua abundant amb sal el temps que indiqui al paquet. Escorrem, passem a una plata per servir i hi afegim el pesto pel damunt, remenant bé per barrejar la pasta amb la salsa. Servim immediatament amb unes fulles d'alfàbrega fresca.




19 comentaris:

  1. De tant en tant unes llargues vacances del blog van bé. De fet jo vaig vacances de blog una vegada a l'any, heheh.
    I després de les vacances has vingut amb les piles molt ben carregaders, aquesta recepta és exquisida!

    Has vist la proposta de trobada bloguera que ens fa l'Olga?? a veure si us animeu ;-)
    http://lacuinadelolga.blogspot.com.es/2014/09/organitzacio-trobada-blocaire-benifallet.html

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant que té bona pinta, aquesta trobada, llàstima que no hi podré anar, aquell cap de setmana és l'aniversari de ma filla I estaré ben atrafegada preparant pastissos I dolços per la festa. Petons.

      Elimina
  2. Benvinguda Chus!! se t'ha trobat a faltar per aquí... però veig que has aprofitat molt bé les vacances! la gastronomia italiana m'encanta, crec que compartim passió oi?? i aquest plat de pasta té una pinta deliciosa! un petó!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me n'he fet un tip de menjar pasta I no me n'he cansat, no....... sí que compartim passió, ja ho veus. Petons.

      Elimina
  3. bienvenida!!! Se te ha echado de menos!! y vuelves con una delicia de plato! Espero que hayas disfrutado de las vacaciones, que me parece que si jejeje besets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias, Vivi, las vacaciones han sido estupendas. Ahora, de vuelta a la normalidad y a disfrutar de vuestra compañia. Besos, guapa.

      Elimina
  4. HOLA MACA!!!
    Ja veig que el teu-vostre estiu ha estat del mes agradable i cultural.
    M'ha alegrat moltissim llegirte i referent al que hem preguntes et diré que el meu estiu ha estat bastant agradable i si vols donar un cop d'ull a Viajes y Escapaditas del meu blog, veurás 3 reportatges del que han estat les mevas.
    UNA FORTA ABRAÇADA CHUS, LA TEVA PASTA HA D'ESTAR DELICIOSA COM TOT EL QUE PREPARES.
    Fins ben aviat bonica :)))

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me n'alegro molt que hagis tingut un estiu tan divertit, Conxita. Un petonàs.

      Elimina
  5. Que bé tenir-te de tornada Chus!!! Ja veig que vosaltres, com naltros, feu que les vacances siguin també una mica rutes gastronòmiques!!! Petonarros!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Entre monument I monument, cal fer una parada per menjar bé, no? Així es gaudeix més dels viatges! Petons.

      Elimina
    2. Jo crec que el menjar, en un viatge...n'és part essencial Chus!!! Petons!

      Elimina
  6. Ben tornada Chus! Si que han estat llargues les teves vacances, si, però de tant en tant va bé per carregar les piles, oi? Veig que t'ho has passat molt bé, a més has visitat un raco de mon que és dels meus preferits, per la gent, el clima, però sobretot... pel menjar! Com aquest fantastic pesto rosso que ens portes avui, una delicia!
    Un petó maca!

    Les receptes que m'agraden

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hem gaudit molt del menjar italià, a més, és un lloc ideal per viatjar amb nens i adolescents, perquè és fan un tip de menjar pizzes i pasta, i això els encanta. Petons.

      Elimina
  7. Fa molt bona pinta, aquest pesto rosso! Em guardo la recepta per fer-la un dia! Petons

    ResponElimina
  8. Ei, et trobaven a faltar! Contenta de que hagis gaudit de les teves vacances.
    Aquesta pasta fa venir gana, quina bona pinta!!!
    Petonàs

    ResponElimina
  9. hola que be que ja estas de tornada , un pesto molt interesant m'ehgrada ja sols el mon . ha de ser bonisim
    petonets grans

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.