dilluns, 30 de desembre del 2013

Rap amb salsa de gambes



Qui vulgui peixet que es mulli la panxeta










A dos dies de Cap d'Any, aquesta és una proposta que pot servir per sopar o bé per dinar. Un rap acompanyat d'una salsa feta amb el concentrat dels caps de les gambes, brandi i vi blanc, tomata i crema de llet. Una salsa suau al paladar però amb tot el sabor de les gambes, doncs també en porta unes quantes triturades. La recepta original és amb llenguado, però també l'hem feta amb turbot i amb rap, i en totes les versions ens ha agradat molt. Un plat que fa festa, amb una elaboració poc complicada i un resultat deliciós.








Per 8 persones:

Un rap d'uns 4 quilos, tallat a medallons. El cap, les espines i el fetge els aprofitarem per fer un brou

Pel brou:

Una ceba grossa pelada, amb un parell de talls al damunt en forma de creu
Dues branquetes d'api
3 grans d'all
Una fulla de llorer
Una pastanaga
Una patata

Per la salsa:

Mig litre d'aigua
Oli d'oliva (a la recepta original són 50 grams de mantega)
16 gambes grosses
100 grams de gambetes pelades prèviament descongelades
Una ceba petita
Una fulla de llorer
Una mica de julivert picat
Una copa de brandi
150 grams de crema de llet o de llet evaporada, si volem un plat més lleuger
30 grams de farina
100 grams de tomata natural triturada
Una copa de vi blanc
Un litre del brou del rap
Sal







Primerament, preparem el brou: Posem en una olla tots els ingredients, deixem arrencar el bull i fem coure durant uns 30 minuts a foc mig. Anem traient l'escuma de tant en tant. Traiem un litre d'aquest brou acabat de fer, el posem en una cassola plana i hi escalfem el rap. Tapem i reservem.

Posem en una altra cassola mig litre d'aigua, la ceba petita amb un tall al damunt, el llorer i el julivert. Quan arrenqui el bull, hi posem les gambes senceres i deixem coure 4 minuts. Retirem les gambes, les pelem i reservem. 

A la mateixa aigua on hem cuit les gambes senceres, hi posem les gambetes pelades i deixem que es coguin en l'aigua calenta. Retirem i reservem.

Posem els caps i les peles de les gambes al morter i els aixafem amb la mà de morter. A continuació, ho fregim en una cassola amb oli. Hi afegim el brandi i deixem evaporar l'alcohol. A continuació, incorporem el vi blanc i deixem evaporar de nou. Passem per un colador xinès per obtenir el concentrat de gambes.

Posem una mica més d'oli a la cassola i hi aboquem la farina, remenant constantment fins que estigui daurada. Afegim el concentrat de les gambes i la tomata triturada. Deixem coure uns minuts a foc suau. Si veiem que espesseix massa, hi afegim una mica de brou o d'aigua de coure les gambes.

Triturem les gambetes pelades i les afegim a la salsa. Remenem una mica per homogeneïtzar la salsa. Si cal, afegim una mica més de brou per evitar que la salsa quedi massa espessa. Salem.

A continuació, afegim la crema de llet o la llet evaporada, remenem, deixem arrencar el bull i hi incorporem els talls de rap i les cues de les gambes grosses. Sacsem la cassola, deixem coure tres minuts, apaguem el foc i mantenim tapat fins el moment de servir.







8 comentaris:

  1. Uauu Chus! Mai deixes de sorprendre'ns!! Aquest plat ha de ser deliciós, i crec que no m'estaria de sucar pa amb la salsa de gambes!
    Que tinguis una bona entrada d'any 2014!
    Molts petons

    ResponElimina
  2. Quina recepta més bona, Chus!! A casa també hi teníem molta tirada, a fer rap amb gambes per cap d'any. Ara, sense aquesta salseta tan bona que ens ensenyes... des que em vaig independitzar que he abandonat aquest costum del rap de cap d'any... caldrà recuperar-lo, he he. Ja he vist que has fet el pa de pessic que vaig penjar, m'ha fet molta il·lusió!! Bon any nou!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon any nou, Marina, recupera el rap de Cap d'Any, que aquestes tradicions són molt saboroses. Petons.

      Elimina
  3. Un plat de luxe...ideal per les taules de Cap d'Any i Any Nou!!! Que bo que ha de ser aquest rap salsejat! Una abraçada i Bona entrada d'Any!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bo, de veritat, Mònica. Jo també et desitjo una bona entrada d'any a tu i els teus. Un petonàs.

      Elimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.