A peix gras salsa magra, a peix magre salsa grassa
Aquest és el primer Nadal del bloc i, a diferència d'altres que ja han viscut més festes de Nadal, tenim tota la feina per fer. Pensant en propostes per les festes, diumenge vam provar aquest turbot amb llagostins i cloïsses. Una variant d'una recepta que de vegades fem amb Thermomix i que ara hem fet a la cassola, enfarinant i fregint lleugerament el peix i acabant-lo amb una picada amb carquinyolis. Ens ha agradat el resultat i l'hem apuntat a la llista de possibles menjars per les festes.
Per 6 persones necessitarem:
Un turbot d'uns 1500 grams, tallat a rodanxes
400 grams de llagostins (3 per persona)
750 grams de cloïsses
Una ceba grossa
Tres grans d'all
Un bitxo petit
Un vas de vi blanc
Mig vas d'aigua
Oli d'oliva
Sal
Per la picada:
Dos carquinyolis
Un gra d'all
Una cullerada de julivert picat
Un rajolí de vi blanc
Un parell d'hores abans de fer el plat, posem les cloïsses en aigua amb sal per a que treguin tota la sorra.
Salem i enfarinem el turbot i el fregim lleugerament en una mica d'oli. Reservem.
En una cassola, sofregim la ceba ben picada, els alls i el bitxo, vigilant que no se'ns cremi. Quan la ceba estigui transparent, hi posem pel damunt els talls de turbot fregits i sacsem una mica la cassola. Hi aboquem el vi i l'aigua, deixem arrencar el bull i que evapori l'alcohol.
Mentrestant, preparem la picada amb la mà de morter.
A continuació, posem pel damunt els llagostins i hi afegim la picada. Tapem i deixem coure fins que els llagostins comencin a canviar de color. Són molt útils les tapes de vidre, ja que podem veure el punt de cocció sense necessitar de destapar la cassola.
Netegem bé les cloïsses a raig d'aixeta, les escorrem i les incorporem a la cassola. Rectifiquem de sal, sacsem la cassola, tapem i deixem coure fins que s'obrin totes.
Deixem reposar uns minuts mentre parem taula.
I, si voleu, també podeu mirar altres propostes de plats de peix apropiades per les festes:
Noia, a mi el tema peix mai m'acaba de quedar prou bé!!! Aquests plats de peix teus són espectaculars!!! Ets una gran cuinera!
ResponEliminaGràcies, Mònica quin bo dóna rebre comentaris com aquest! Petons.
EliminaDoncs sembla molt bona idea, Chus. I m'ha agradat la dita popular de la salsa, que si grassa o magre, he he. No la coneixia. També m'ha encantat l'acompanyament de patates fornera amb l'altre turbot, semblen molt cruixents i gustoses. I què dir del turbot! Un peix deliciós, sense dubte, una bona opció per Nadal! Petons
ResponEliminaUn plat més lleuger que els típics amb carn. Després d'uns quants menjars de festes, s'agraeix. Petons.
EliminaUn platàs per aquest Nadal, jo prefereixo aquests plats als de carn, sincerament. Aquest és una bona alternativa. Una abraçada.
ResponEliminaSobretot si són per sopar, perquè de nit la carn a mi se'm fa molt pesada. El peix sembla que entra millor, no? Petons.
EliminaPrenc nota d'aquest plat tan fantàstic!!!!
ResponEliminaPetons,
Olga
Hola Olga, petonets des de Lleida.
EliminaUn plat ideal per les festes... i per qualsevol celebració! per mi molt millor que la carn, més lleuger i igualment boníssim!
ResponEliminaNosaltres també celebrem la nit de Nadal i sempre fem peix per sopar, és més lleuger que la carn per la nit. I com després vé Nadal i Sant Esteve, hem de tenir mesura! Petons
EliminaJo també estic com tu, pensant què faré pel Nadal...a mi l'opció peix em tira molt... i aquest que has fet m'ha fet gràcia amb la picada de carquinyols! Marta
ResponEliminaSí, sembla que el peix carrega menys que la carn. Els carquinyolis són una bona opció per les picades, en poso sovint, són cruixents i porten ametlles. Petons.
EliminaHummmm DELIÇIA DELS DEUS!!! :)))
ResponEliminaA casa ens encanta el turbot i amb aquesta salseta i aquest acompanyament és realment deliciós. Un petó.
Elimina