diumenge, 1 de desembre del 2013

Galetes de Nadal, calendari d'Advent i curset de galetes...



L'home prudent, es fa sabates per Sant Jaume i vestits per l'Advent









Una setmana ben ocupada. A l'institut vam organitzar un curset de galetes de Nadal. La professora era la nostra companya Sònia, una veritable artista en l'elaboració i decoració de galetes. Després del taller, vaig trobar que no era tan complicat com semblava la decoració amb glaça, de manera que em vaig animar a fer unes galetes per posar al calendari d'advent que havia estat fent durant la setmana. Una setmana, per tant, ben ocupada. Quan s'atansen les festes de Nadal, sembla que tot s'acceleri.





Per unes 50 galetes de mides variades necessitarem:

250 grams de sucre (però, tal com ens va aconsellar la Sònia, només hi vam posar 175 grams, perquè les galetes anaven decorades amb la glaça.

250 grams de mantega, a temperatura ambient

Un ou

480 grams de farina

Una cullereta d'essència de vainilla

Si volem fer galetes de xocolata, substituïm 50 grams de farina per la mateixa quantitat de cacau amarg en pols (jo he fet la meitat de massa amb xocolata i l'altra meitat sense)


Per fer la glaça:

250 grams de sucre de llustre

Una clara d'ou o 4 culleres de clara líquida pasteuritzada (40 grams)

10 gotes de vinagre de mançana o qualsevol vinagre blanc

Colorant en gel 






Preparació de les galetes a la manera tradicional:

Batem el sucre amb la mantega fins que la barreja quedi cremosa i blanquejada.

Afegim l'ou i l'essència de vainilla i batem de nou fins que quedi completament integrat.

Amb un corró, estirem la massa entre dos fulls de paper de forn fins aconseguir un gruix d'uns 5 mil·límetres.

Deixem reposar a la nevera un mínim de 2 hores i un màxim de 24 hores.

Escalfem el forn a 180 graus.

Traiem la massa de la nevera i tallem les galetes amb els talladors escollits. Les anem posant en una safata de forn coberta amb paper de forn o una làmina de silicona.

Deixem coure entre 10 i 15 minuts, depenent de la grandària de les galetes. Per saber si estan cuites, mirar si les vores es posen daurades. En aquest moment ja es poden treure del forn.

Deixem refredar damunt d'una reixeta.





Amb Thermomix:

Posem tots els ingredients al vas i programem 20 segons, velocitat 6. Com he fet la meitat de les galetes de xocolata, he tret aproximadament la meitat de la massa i llavors hi he afegit 25 grams de xocolata amarga, tornant a remenar uns 10 segons a velocitat 6. A partir d'aquí, seguim els mateixos passos explicats anteriorment.








Preparem la glaça:

Posem tots els ingredients de la glaça en un recipient i comencem a batre amb un batedor de varetes a màxima velocitat fins aconseguir la consistència d'una pasta de dents.

Amb Thermomix:

Posem tots els ingredients a l'interior del vas i programem 10 segons, velocitat 6.






Repartim la glaça en tants recipients com colors vulguem aconseguir (en aquest cas 3). Cobrim els recipients amb film transparent per evitar que s'assequi la mescla.

Afegim colorant en un dels recipients, remenant fins aconseguir la tonalitat desitjada. Agafem un parell de culleradetes d'aquesta glaça i les posem en una mànega pastissera amb una boqueta fina (en aquest cas és del número 3, perquè no en vaig trobar de més fines. La Sònia ens va ensenyar veritables filigranes fetes amb una boqueta del número 1). Traiem les bombolles d'aire que hi pugui haver, tanquem bé la mànega assegurant-la amb una pinça. Aquesta serà la glaça que utilitzarem per perfilar.

Amb la resta de glaça que ens ha quedat al recipient, prepararem la glaça per farcir: Afegim dues o tres gotes d'aigua i remenem. La consistència ideal és aquella que permet que, fent una ratlla a la glaça amb un ganivet, aquesta retorni a la seva forma original en cinc segons. Si cal, afegim més aigua, però en quantiats molt petites, per no passar-nos. Si ens passem, haurem d'afegir més sucre. Passem aquesta glaça a un biberó i tanquem per evitar que s'assequi.

Repetim l'operació amb els altres recipients, obtenint glaça per perfilar i per farcir de cada color.







Per decorar les galetes, primer caldrà perfilar el dibuix que volem fer i deixar assecar. Si el farcit és amb el mateix color, podem pintar-lo al cap d'uns 15 minuts. Si hi volem fer alguna altra decoració amb altres colors, caldrà deixar-lo assecar bé. Jo vaig fer el perfilat i el farcit del mateix color el dissabte a la tarda i el diumenge al matí vaig acabar de decorar-les amb altres colors.

Algunes galetes tenen un forat, fet amb una palleta abans d'enfornar, per poder penjar a l'arbre.

I amb aquestes galetes he omplert les butxaques d'aquest calendari d'Advent, fet amb feltre i retalls de diverses robes amb motius nadalencs. No és difícil de fer, però sí que és una mica laboriós perquè cada butxaca porta un motiu diferent.

Apart de les galetes, també hi ha bombons i figuretes de xocolata amb motius nadalencs que vaig comprar a la Cristina, del Forn del Carme.














12 comentaris:

  1. Aquest calendari d'advent és preciós!! i les galetes genials, i fetes al detall! m'encanta la idea, laboriosa però amb un resultat excel.lent!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí que m'ha donat feina tot plegat, però per ser el primer cop, n'estic contenta. En faré més, són una bona idea per regalar. Petons.

      Elimina
  2. Alaaaaa, que chulada de galletas! Se te han quedado fantásticas, me han encantado! Es que están perfectas, lleva trabajo pero el resultado lo merece (tiene que dar hasta pena comerlas). Creo que me animaré cuando saque tiempo y las haré! Besos
    PD: Y acabo de leer que era la primera vez que las haces, pues nadie lo diría ;) Y las fotografías como siempre espectaculares, se capta a la perfección.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias, Nieves, la verdad es que no es difícil, pero sí que es entretenido. Para llenar un par de tardes sin prisas. Anímate a probar estas vacaciones. Besos.

      Elimina
  3. Chus, estas galletas te han quedado divinas y el calendario de adviento también. ¡Qué trabajos preciosos!
    Ideales para regalar o para los más chicos de la casa. Felicitaciones.
    ¡Saludos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias, es verdad que son buenas ideas para regalar, no son difíciles de hacer, sólo se necesita tiempo. Saludos.

      Elimina
  4. Quan veig aquestas GALETES, m'en adono de que ja tenim el NADAL aquí.
    Es veuen ESTUPENDAS; es més; aquest CALENDARI D'ADVENT es una pasada de rebonic.
    MOLT BONES MANS TE LA MEVA AMIGA CHUS!!!
    Felicitats bonica :)))

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Conxita, són petits treballs i entreteniments que fas amb il·lusió, queda bonic posar motius nadalencs per casa, veritat? I si hi amaguen sorpreses dolces, encara millor. Petonets, guapa.

      Elimina
  5. D'això,,, d'on treus el temps per aquestes cucades? Quina enveja sana que em dones. Felicitats t'ha quedat EsTuPenDu! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bé, de temps no en tinc gaire, com tothom.... Però aquestes coses fa grácia fer-les de tant en tant, encara que després te'n vagis a dormir a les telúries.... Després val la pena. Petons.

      Elimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.