dimecres, 25 de desembre del 2013

Galetes de gingebre: arbre de Nadal, homes i homenets



Per Nadal, cada ovella al seu corral








Aquest any he fet un arbre de Nadal amb galetes per guarnir la taula per les festes. L'any passat també el vaig fer, però amb la massa de galetes de mantega. Ara he provat amb la massa de gingebre, que no havia fet mai. He de dir que aquestes galetes són delicioses per als amants de les espècies, en acabar-les de menjar deixen un regust on es poden distingir clarament les tres espècies que contenen. Apart de l'arbre de Nadal, vaig fer una altra fornada amb homenets de gingebre i unes lletres que formaven les paraules Bon Nadal i que ahir a la nit vaig posar al voltant de l'arbre. Ben guardades dins de bossetes amb un llacet, ens serviran per guarnir la taula aquests dies. Gaudiu de les festes.








La recepta la vaig llegir a la revista Thermomix d'aquest mes. Per fer l'arbre vaig doblar les quantitats, i per els homenets de gingebre (en van sortir uns 10 grans i 12 petits, més un parell d'estrelles per l'arbre que s'havien trencat), vaig fer una altra fornada. Aquestes són les quantitats que vaig utilitzar a cada fornada:

100 grams de sucre morè

400 grams de farina de rebosteria

Una culleradeta (tsp) de gingebre en pols

Una culleradeta (tsp) de canyella en pols

Mitja culleradeta (1/2 tsp) de clau mòlt

120 grams de mantega a trossos i a temperatura ambient

8 culleradetes (tsp) d'aigua mineral

60 grams de mel


Per fer la glaça:

250 grams de sucre de llustre

Una clara d'ou o 4 culleres de clara líquida pasteuritzada (40 grams)

10 gotes de vinagre de mançana o qualsevol vinagre blanc

Colorant en gel






Amb Thermomix:

Posem el sucre al vas i polvoritzem 15 segons, velocitat progressiva 5-10.

Afegim la farina, el gingebre, la canyella i el clau i barregem 10 segons, velocitat 6.

A continuació, incorporem la mantega, l'aigua i la mel i barregem 15 segons, velocitat 6.

Deixem reposar la massa a la nevera un mínim de 15 minuts. És una massa més fàcil de treballar que la massa de mantega. Jo la vaig deixar 30 minuts i es podia treballar molt bé.

Escalfem el forn a 180 graus.

Estenem la massa amb un corró damunt una superfície enfarinada. Per aconseguir el mateix gruix a totes les galetes, us recomano utilitzar un corró amb uns discs als extrems que regulen el gruix de la massa a diverses mides. Jo vaig fer les galetes amb un gruix de 6 mm.

Anem tallant les galetes amb els talladors. Per l'arbre, vaig utilitzar els motlles de la casa Tescoma, que comercialitza en un pack tots els motlles necessaris per fer l'arbre, a més d'un suport on anar insertant les galetes.

Posem les galetes damunt d'una safata amb paper de forn i enfornem entre 10-12 minuts. Cal vigilar i treure les galetes en el moment en què es comencin a daurar les vores. Les galetes petites estaran una mica abans, jo les vaig treure als 8 minuts.

Deixem refredar damunt d'una reixeta. Quan estiguin totalment fredes, decorem amb glaça.







Preparem la glaça:

Posem tots els ingredients de la glaça en un recipient i comencem a batre amb un batedor de varetes a màxima velocitat fins aconseguir la consistència d'una pasta de dents.

Amb Thermomix:

Posem tots els ingredients a l'interior del vas i programem 10 segons, velocitat 6.


Repartim la glaça en tants recipients com colors vulguem aconseguir (en aquest cas 3). Cobrim els recipients amb film transparent per evitar que s'assequi la mescla.

Afegim el colorant desitjar a cadascun dels recipients, remenant fins aconseguir la tonalitat desitjada. Per aconseguir un blanc més intens, vaig posar unes gotes de colorant blanco intenso, de la marca Wilton, a la glaça blanca. Posem en una mànega pastissera amb una boqueta fina (en aquest cas és del número 3. Traiem les bombolles d'aire que hi pugui haver, tanquem bé la mànega assegurant-la amb una pinça. Aquesta glaça és només per perfilar, doncs en aquest cas només volia perfilar els detalls de l'arbre i no pintar-ne l'interior. Ara només cal anar decorant les galetes amb la glaça. També hi podem afegir algunes perletes, imitant les boles de l'arbre. Deixem assecar bé la glaça damunt de les galetes.

Un cop seca la glaça, muntem l'arbre en el seu suport, unint les peces amb glaça.








18 comentaris:

  1. Quines decoracions més xules!!! L'arbre t'ha quedat genial i els homes i homenets són preciosos!!!! Ja veig que aquests dies vesteixes la taula d'alta rebosteria! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. El millor d'aquestes decoracions és que perfumen el menjador amb l'aroma de les galetes, de vegades estic asseguda al sofà i em ve l'olor de les galetes, damunt del moble del costat. Aroma de Nadal! Petons.

      Elimina
  2. I com llueixen aquets arbres i homenets!
    Estan per menjar-se'ls!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant, ja no en queden gaires, i el que queda és perquè he hagut de prohibir tocar l'arbre fins passat Sant Esteve. Petons.

      Elimina
  3. Quin arbre més dolç!! Bon Nadal!! Petonets!

    ResponElimina
  4. Vaig veure aquests motlles amb el peu de l'arbre i al final no me'l vaig comprar! T'ha quedat un arbre preciós, a mi em faria una pena menjar-me'l!!! jejeje Però deu ser tan deliciós que deu ser una temptació tenir-lo de decoració! Bones festes muaaaaks!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sobretot l'oloreta que t'arriba de galeta especiada. Perfums el menjador, de veritat, és una delícia. Petons.

      Elimina
  5. Chus, preciosa decoración y exquisitas galletas.
    Quiero desearte unas muy felices fiestas y mis mejores deseos para que el próximo año.
    ¡Felicidades!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Felices fiestas a ti también, y ánimos con el calor, hoy las notícias comentaban las temperaturas en Argentina... Buf! Saludos.

      Elimina
  6. T'han quedat genials Chus!just el que volia fer aquest any però no me'n vaig sortir. Saps si es poden fer sense termomix? Petonàs!

    ResponElimina
  7. Jo crec que si, aquesta massa no té gaire complicació i, al portar menys mantega, és més agraïda de treballar. Jo no l'he feta mai a mà, però. Petons

    ResponElimina
  8. Ooooooh tan quedat molt boniques! A la Júlia li encantes els arbres de galetes. Preciosos!

    ResponElimina
  9. Xata, els teus convidats debian gaudir molt i molt dels teus detalls.
    Apa, ara a disfrutar del Cap d'Any :)))

    ResponElimina
    Respostes
    1. Les galetes van tenir èxit, en van quedar ben poques... Bon Any i petons!

      Elimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.