Quan l'agost plora, la verdura és bona
Aquests dies estem tenint una autèntica invasió d'albergínies, pebrots i carabassons a l'hort. Cada dia en mengem d'una manera o altra. Avui hem aprofitat les albergínies que ens ha portat el Josep de l'hort de bon matí. Hem fet una lasanya utilitzant les albergínies enlloc de pasta. Aquest plat és la nostra versió lleugera de la moussaka grega, que porta albergínies fregides i beixamel amb formatge a cada capa, a més de la carn. Nosaltres hem fet les albergínies al vapor i només hem posat beixamel a la capa superior. De formatge, només una mica d'emmental per gratinar.
La recepta és amb
Thermomix i feta en dues tandes, perquè el vas de la màquina no té
capacitat per tanta quantitat de menjar (érem 10). Sembla una pèrdua
de temps, però com no cal estar pendent d'anar remenant la cassola,
mentrestant podem aprofitar per a fer altres coses. Si la fem a la
manera tradicional, llavors sí que la podem fer tota d'un cop en una
cassola ben gran.
Per 10 persones
necessitarem:
Un quilo i mig
d'albergínies
Mig quilo de carn picada
de vedella
Mig quilo de carn picada
de porc
Dues cebes grosses
Dos grans d'all
800 grams de tomata
natural pelada i triturada
Julivert
Orenga
Alfàbrega
Pebre negre mòlt
Sal
100 grams d'oli d'oliva
Per la beixamel (amb
Thermomix):
50 grams d'oli d'oliva
110 grams de farina
800 grams de llet
Nou moscada
Pebre negre mòlt
Sal
Formatge emmental ratllat
per gratinar
Rentem les albergínies i
les tallem a làmines de mig centímetre aproximadament. Els posem
sal i les situem al recipient Varoma de costat, de manera que el
vapor pugui circular per tot el recipient. Reservem.
Posem al vas de la
Thermomix una ceba tallada a quarts i un gra d'all i piquem 5 segons,
velocitat 5. Afegim 50 grams d'oli d'oliva i sofregim 7 minuts,
temperatura Varoma, velocitat 1.
A continuació, afegim
mig quilo de carn picada barrejada (250 grams de vedella i 250 grams
de porc). Remenem amb l'espàtula, salpebrem i programem 5 minuts,
temperatura Varoma, gir a l'esquerra i velocitat cullera.
Incorporem la meitat de
la tomata (400 grams) i les herbes i programem 20 minuts, temperatura
Varoma, gir a l'esquerra, velocitat cullera. Posem al damunt del vas
el recipient Varoma amb les albergínies per a que es puguin coure
amb el vapor del sofregit.
Passat el temps,
comprovem que les albergínies estan tendres. Si cal, programem uns
minuts més.
En una safata apta per al
forn, posem una capa d'albergínies. Damunt hi aboquem el sofregit
amb la carn. Al final hem de tenir 3 capes d'albergínies i 2 de
carn, començant i acabant per les albergínies. Si només volem fer
el plat per 5 persones, amb aquestes quantitats en tindrem prou i
només caldrà afegir la beixamel. Si, en canvi, volem cuinar per a
10 persones, caldrà repetir tot el procés de nou ( fer el sofregit
i les albergínies al vapor).
Un cop tinguem preparades
les capes de la lasanya, preparem la beixamel.
Posem al vas de la
Thermomix l'oli i programem 5 minuts, temperatura Varoma, velocitat
2. Incorporem la farina i programem un minut, temperatura Varoma,
velocitat 2. A continuació, hi afegim la llet, la nou moscada, el
pebre i la sal i barregem 5 segons, velocitat 7. Programem 7 minuts,
90 graus, velocitat 4.
Aboquem la beixamel pel
damunt de la lasanya, escampem una mica de formatge ratllat i
gratinem uns minuts al forn.
A la manera tradicional:
Preparem les albergínies
tal com hem explicat anteriorment i les posem en un cistellet per
coure al vapor. Posem un cassola amb aigua al foc i, quan arrenqui el
bull, hi posem al damunt el cistellet amb les albergínies i deixem
coure uns 15-18 minuts, comprovant que les albergínies quedin
tendres.
Piquem les cebes i els
alls i els sofregim en una cassola amb oli d'oliva. Afegim la carn
salpebrada, la deixem sofregir uns minuts i hi aboquem la tomata amb
les herbes. Deixem reduir la tomata fins obtenir una salsa una mica
espessa.
Fem una beixamel
enrossint la farina en l'oli i afegint-hi la llet, la nou moscada, el
pebre i la sal. Remenem continuadament fins que la salsa agafi la
consistència adequada.
Muntem la lasanya: primer
una capa d'albergínies, cobrim amb la meitat del sofregit i hi posem
una segona capa d'albergínies. Al damunt hi aboquem la resta del
sofregit i acabem amb una tercera capa d'albergínies. Finalment,
cobrim amb la beixamel, hi posem formatge ratllat i gratinem uns
minuts al forn.
Quina bona idea substituir la pasta per làmines d'albergínia!! m'encanta!
ResponEliminaLa veritat és que queda molt bona i una mica més lleugera que feta amb pasta. Petons.
EliminaNoies, quina lasanya!!!! Quina passada!!!
ResponEliminaUs acabo de descobrir...i...m'encanta el vostre blog!!! El nom m'agrada molt!! Nosaltres, a la Ribera d'Ebre, diem mançana o maçana!!!
Em quedo per seguir-vos!!!!
Salut!
Olga
Benvinguda! Mançanes, roig, espill... També teniu aquests mots? Petons.
ResponEliminaHola Chus!!
ResponEliminaBuenísima ésta receta, eh! Me encanta, me la anoto.
Los ingredientes son como la berenjena rellena, realizada de otra manera pero igual de rica.
Me hice seguidora de tu blog.
Un beso
http://lacocinadesole6.blogspot.com.es/
Si, es lo mismo que las berenjenas rellenas pero en lasaña. En casa fusta a todos. Besos.
ResponElimina