dimarts, 6 d’agost del 2013

Lasanya d'albergínies i carn



Quan l'agost plora, la verdura és bona










Aquests dies estem tenint una autèntica invasió d'albergínies, pebrots i carabassons a l'hort. Cada dia en mengem d'una manera o altra. Avui hem aprofitat les albergínies que ens ha portat el Josep de l'hort de bon matí. Hem fet una lasanya utilitzant les albergínies enlloc de pasta. Aquest plat és la nostra versió lleugera de la moussaka grega, que porta albergínies fregides i beixamel amb formatge a cada capa, a més de la carn. Nosaltres hem fet les albergínies al vapor i només hem posat beixamel a la capa superior. De formatge, només una mica d'emmental per gratinar.











La recepta és amb Thermomix i feta en dues tandes, perquè el vas de la màquina no té capacitat per tanta quantitat de menjar (érem 10). Sembla una pèrdua de temps, però com no cal estar pendent d'anar remenant la cassola, mentrestant podem aprofitar per a fer altres coses. Si la fem a la manera tradicional, llavors sí que la podem fer tota d'un cop en una cassola ben gran.

Per 10 persones necessitarem:

Un quilo i mig d'albergínies
Mig quilo de carn picada de vedella
Mig quilo de carn picada de porc
Dues cebes grosses
Dos grans d'all
800 grams de tomata natural pelada i triturada
Julivert
Orenga
Alfàbrega
Pebre negre mòlt
Sal
100 grams d'oli d'oliva

Per la beixamel (amb Thermomix):

50 grams d'oli d'oliva
110 grams de farina
800 grams de llet
Nou moscada
Pebre negre mòlt
Sal









Formatge emmental ratllat per gratinar

Rentem les albergínies i les tallem a làmines de mig centímetre aproximadament. Els posem sal i les situem al recipient Varoma de costat, de manera que el vapor pugui circular per tot el recipient. Reservem.

Posem al vas de la Thermomix una ceba tallada a quarts i un gra d'all i piquem 5 segons, velocitat 5. Afegim 50 grams d'oli d'oliva i sofregim 7 minuts, temperatura Varoma, velocitat 1.

A continuació, afegim mig quilo de carn picada barrejada (250 grams de vedella i 250 grams de porc). Remenem amb l'espàtula, salpebrem i programem 5 minuts, temperatura Varoma, gir a l'esquerra i velocitat cullera.

Incorporem la meitat de la tomata (400 grams) i les herbes i programem 20 minuts, temperatura Varoma, gir a l'esquerra, velocitat cullera. Posem al damunt del vas el recipient Varoma amb les albergínies per a que es puguin coure amb el vapor del sofregit.
Passat el temps, comprovem que les albergínies estan tendres. Si cal, programem uns minuts més.

En una safata apta per al forn, posem una capa d'albergínies. Damunt hi aboquem el sofregit amb la carn. Al final hem de tenir 3 capes d'albergínies i 2 de carn, començant i acabant per les albergínies. Si només volem fer el plat per 5 persones, amb aquestes quantitats en tindrem prou i només caldrà afegir la beixamel. Si, en canvi, volem cuinar per a 10 persones, caldrà repetir tot el procés de nou ( fer el sofregit i les albergínies al vapor).

Un cop tinguem preparades les capes de la lasanya, preparem la beixamel.

Posem al vas de la Thermomix l'oli i programem 5 minuts, temperatura Varoma, velocitat 2. Incorporem la farina i programem un minut, temperatura Varoma, velocitat 2. A continuació, hi afegim la llet, la nou moscada, el pebre i la sal i barregem 5 segons, velocitat 7. Programem 7 minuts, 90 graus, velocitat 4.

Aboquem la beixamel pel damunt de la lasanya, escampem una mica de formatge ratllat i gratinem uns minuts al forn.









A la manera tradicional:

Preparem les albergínies tal com hem explicat anteriorment i les posem en un cistellet per coure al vapor. Posem un cassola amb aigua al foc i, quan arrenqui el bull, hi posem al damunt el cistellet amb les albergínies i deixem coure uns 15-18 minuts, comprovant que les albergínies quedin tendres.

Piquem les cebes i els alls i els sofregim en una cassola amb oli d'oliva. Afegim la carn salpebrada, la deixem sofregir uns minuts i hi aboquem la tomata amb les herbes. Deixem reduir la tomata fins obtenir una salsa una mica espessa.

Fem una beixamel enrossint la farina en l'oli i afegint-hi la llet, la nou moscada, el pebre i la sal. Remenem continuadament fins que la salsa agafi la consistència adequada.

Muntem la lasanya: primer una capa d'albergínies, cobrim amb la meitat del sofregit i hi posem una segona capa d'albergínies. Al damunt hi aboquem la resta del sofregit i acabem amb una tercera capa d'albergínies. Finalment, cobrim amb la beixamel, hi posem formatge ratllat i gratinem uns minuts al forn.






6 comentaris:

  1. Quina bona idea substituir la pasta per làmines d'albergínia!! m'encanta!

    ResponElimina
    Respostes
    1. La veritat és que queda molt bona i una mica més lleugera que feta amb pasta. Petons.

      Elimina
  2. Noies, quina lasanya!!!! Quina passada!!!
    Us acabo de descobrir...i...m'encanta el vostre blog!!! El nom m'agrada molt!! Nosaltres, a la Ribera d'Ebre, diem mançana o maçana!!!
    Em quedo per seguir-vos!!!!
    Salut!
    Olga

    ResponElimina
  3. Benvinguda! Mançanes, roig, espill... També teniu aquests mots? Petons.

    ResponElimina
  4. Hola Chus!!
    Buenísima ésta receta, eh! Me encanta, me la anoto.
    Los ingredientes son como la berenjena rellena, realizada de otra manera pero igual de rica.
    Me hice seguidora de tu blog.
    Un beso
    http://lacocinadesole6.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  5. Si, es lo mismo que las berenjenas rellenas pero en lasaña. En casa fusta a todos. Besos.

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.