diumenge, 1 de gener del 2017

Caldereta de llamàntol




Després de Cap d'Any, figues seques per company











El primer dinar de l'any ha tingut aquesta caldereta com a protagonista. Una caldereta que hem fet al nostre gust, afegint-hi unes gambes i una mica de rap per fer-la encara més de festa. De vegades hi posem patates, que hi queden delicioses amb la salsa, però aquest cop ha estat impossible: ja no hi cabia res més a la cassola. I, tot i que donem aquestes quantitats per a 8 persones, la veritat és que n'ha sobrat i que demà encara en podrem menjar. Cap problema, és un dels plats que guanya amb el repós. Bon any a tothom!





Ingredients per 8 persones:

4 llamàntols

8 talls de rap

16 gambes grosses

2 cebes

3 grans d'all

3 cullerades de tomata triturada

Una copeta de brandi

2 fulles de llorer

Una mica de pebre roig dolç

Un litre i mig de brou de peix

Per la picada:

Tres llesques de pa fregitff

10 ametlles torrades

El coral dels llamàntols

Uns brins de safrà

Unes fulles de julivert






En una cassola amb oli abundant, hi fregim les tres llesques de pa i les ametlles. Retirem i reservem.

Passem per farina el llamàntol i el daurem a la cassola. Fem el mateix amb el rap i les gambes, que haurem salat lleugerament abans. No cal que quedi ben cuit, s'acabarà de fer després amb el suc. Retirem i reservem.

Al mateix oli hi sofregim la ceba ben picada i, quan aquesta estigui transparent, hi posem els alls picats. Deixem sofregir a foc suau fins que agafi un to caramel. Llavors hi afegim la tomata triturada i deixem uns 15 minuts a foc suau. Ha de quedar un sofregir de color caramel.

A continuació, posem una mica de pebre roig dolç (mitja culleradeta), remenem un parell de minuts i  hi aboquem el brandi i el llorer. Deixem evaporar l'alcohol uns minuts. Incorporem el llamàntol i les gambes. Afegim el brou, apugem el foc i deixem coure uns 10 minuts.

Mentrestant, preparem la picada:

Torrem una mica el safrà en una paella, només cal un parell de segons per a que deixi anar l'aroma. Posem a la mà de morter les ametlles i el pa i aixafem bé. Afegim també el coral, el safrà i el julivert.
Deixatem la picada amb una mica del caldo  i l'aboquem a la cassola. Afegim també els talls de rap.  Rectifiquem de sal. Sacsem bé la cassola i deixem coure uns 10 minuts més.

Deixem reposar abans de servir. Si pot ser, d'un dia per l'altre.

S'hi pot afegir unes rodanxes de patates prèviament fregides, que deixarem coure a la salsa juntament amb el peix. També es pot servir amb unes llesques de pa torrat o fregit. Nosaltres, aquest cop, hem servit només el peix amb la salsa, doncs era un plat prou consistent.


6 comentaris:

  1. Aq plat és de luxe...un gran homenatge al prumer dia de l'any!!!

    ResponElimina
  2. Hummm que boooo!!!
    M has obert la gana perque encara no he esmorçat
    Bueno bonica, jo també us desitjo el millor per el nou 2017, y que sobretot la SALUT ens acompanyi... el demés be sol.
    MOLTS PETONS I A GAUDIR D'AQUES PLAT TAN ESTUPENDO :))))

    ResponElimina
  3. Un plat espectacular per començar el que espero que sigui un molt bon any!! Jo així t'ho desitjo, un petonàs!!

    ResponElimina
  4. Una excel·lent manera de començar l'any! Prenc bona nota de la teva recepta!
    Petonets i...FELIÇ 2017! Ah! I un bon DIA DE REIS!
    Olga

    ResponElimina
  5. un 10 de recepta , es deliciós de cualsevol manera pero si es en caldereta , es de 10 . besades

    ResponElimina
  6. per al dia que va ser fet està molt .

    però una caldereta com AQUESTA, ÉS ADIENT PER CELEBRACIONS.
    I
    Tothom feliç
    moltes gràcies, i ENDAVANT
    Mercè

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari, això ens anima a seguir publicant.